settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a kiskorúak alkoholfogyasztását illetően?

Válasz


A kiskorúak alkoholfogyasztását a Biblia egyszer sem említi név szerint, konkrétan. A bibliai időkben a bor volt a legtöbbek kedvelt itala, ami részben a mai Palesztina területén lévő sivatagok vízhiányára vezethető vissza. Bort mindenki ivott, és sem kulturális-, sem pedig bibliai tiltás nem szólt ellene. A Biblia csak a lerészegedés ellen hoz parancsot, az ivás ellen viszont nem. A Bibliában viszont nem esik szó a kiskorúak alkoholfogyasztásáról.

A Szentírás nem tiltja meg a kereszténynek, hogy sört, bort vagy bármilyen más alkoholtartalmú italt fogyasszon. Sőt, az Igében az ivás gyakran pozitív színben tűnik fel. “Igyad jó szívvel a te borodat” - mondja az Írás (Prédikátor 9:9). A Zsoltárok 104:14-15 passzusa szerint Isten bort ad, “...a mely megvidámítja a halandónak szívét”. Ámósz próféta könyvének 9:14 igeverse Isten áldásának jeleként említi a saját szőlőlugasból való bor fogyasztását. A Biblia ugyanakkor kifejezetten elítéli a részegséget és annak járulékos hatásait (Példabeszédek 23:29-35). A keresztény hívő parancsolatot kapott arra, hogy ne engedje, hogy bármi is átvegye felette az irányítást (1.Korinthusbeliekhez 6:12; 2.Péter 2:19). A Szentírás továbbá azt is megtiltja a hívőnek, hogy bármi olyat tegyen, ami más híveket megbotránkoztathat, vagy ami arra ösztönözheti őket, hogy a lelkiismeretük hangját elhallgattatva vétekre vetemedjenek (1.Korinthusbeliekhez 8:9-13).

Ha azonban a “kiskorúak alkoholfogyasztása” alatt azt értjük, hogy a hatályos törvényeket megszegve kiskorúaknak alkoholt adunk, vagy kiskorúakat alkohollal itatunk, akkor az kétségkívül helytelen, és a Biblia is elítéli. A Rómabeliekhez 13:1-7 igeszakasz nagyon világosan adja tudtunkra, hogy a keresztény hívő nem lehet engedetlen az ország törvényeinek, hanem engedelmeskednie kell annak a felsőbbségnek (lásd kormány), amit Isten fölé helyezett. Isten azért hozta létre a világi hatalmakat, hogy rendet tartsanak, hogy megbüntessék a gonoszt, és egyengessék az igazságosságot (1.Mózes 9:6; 1.Korinthusbeliekhez 14:33; Rómabeliekhez 12:8). Mindenben engedelmeskednünk kell a földi hatóságoknak – adót kell fizessünk, be kell tartsuk a szabályokat és a törvényeket, és tiszteletet kell tanúsítsunk irántuk. Az egyetlen eset, amikor a felettünk álló hatóságokkal szemben engedetlenek lehetünk, az, amikor arra késztetnek minket, hogy ne engedelmeskedjünk Istennek. Ha nem tartjuk tiszteletben a országunk törvényeit, akkor végső soron Istennel szemben vagyunk tiszteletlenek, hiszen Ő az, Aki az adott felsőbbséget fölénk helyezte. Ezért bárki, aki áthágja a törvényt azzal, hogy kiskorúaknak alkoholt vásárol vagy alkoholt ad, bűnös a törvény megsértésében, és ezzel Isten iránt is engedetlenséget tanúsít. Azok a fiatalok, akik a kiskorúaknak tiltott alkoholfogyasztásban részt vesznek (vagy alkoholt adnak kortársaiknak), szintén vétkeznek.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a kiskorúak alkoholfogyasztását illetően?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries