settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent az, hogy kiköltözni a testből?

Válasz


A “kiköltözni e testből” mondatrész a Korinthusbeliekhez írt második levél 5:6-8 igerészében található. Pál apostol ott arról tesz bizonyságot, hogy megingathatatlanul bízik sorsa örökkévaló mivoltában, és vágyik arra a napra, amikor szabad lesz neki “kiköltözni e testből”, hogy végre elköltözhessen az Úrhoz, akit szeret és szolgál. A “kiköltözni e testből” kifejezése egyszerűen csak a fizikai halál jelenségére utal, ugyanis a halál beálltakor a lélek elválik a testtől, és örök lakhelyére költözik – vagy a mennybe az Úrral, vagy pedig a pokolba, Istentől örökre elszakítva.

Az apostolhoz hasonlóan az igaz hívek is mindig bizakodóak, hiszen tudván tudjuk, hogy amíg e testben otthon vagyunk, addig Isten jelenlététől távol maradunk. Hitben járunk és nem látásban. Igen, bizakodóak vagyunk, mert inkább szeretnénk “kiköltözni e testből”, hogy az Úr jelenlétében lehessünk. Amikor egy újjászületett hívő meghal, lelke azonnal az Úr közvetlen jelenlétébe kerül, majd ott tudatos állapotban várja teste feltámasztását. Pál egy római börtön mélyéből írta e szavakat a filippi gyülekezetnek:

“Mert nékem az élet Krisztus, és a meghalás nyereség. De ha e testben való életem munkámat gyümölcsözteti: hogy melyiket válaszszam, meg sem mondhatom. Mert szorongattatom e kettő között, kívánván elköltözni és a Krisztussal lenni; mert ez sokkal inkább jobb; De e testben megmaradnom szükségesebb ti érettetek” (Filippibeliekhez 1:21-24).

Pál élete leghőbb vágya az volt, hogy Úr Jézus Krisztus dicsőségét öregbítse. Ha még ma is közöttünk lenne, továbbra is az Úrért munkálkodna. Mikor azonban kivégezték, elhagyhatta ezt az életet, és végre Krisztussal lehetett. Bár vágyott arra, hogy a Megváltójával legyen, de ha a földön maradt volna, akkor továbbra is szolgálhatott volna mások f

elé. Vannak egyesek, akik a lélekalvás elméletében hisznek, ami lényegében azt mondja ki, hogy amikor az ember meghal, teste és lelke a feltámadást várva a sírban alszik. Ha azonban ez a feltevés valóban helyes volna, akkor máris zavarossá válik, hogy Pál apostol miért ne akart volna inkább tovább élni, és a lehető leghosszabb ideig szolgálni, ahelyett hogy a sírban aludna? Továbbá ha valóban igaz volna, hogy a test és a lélek soha nem válik el egymástól, akkor az is lehetetlen lenne, hogy valaha is kiköltözzünk a testből és az Úrnál legyünk.

Végtére tehát azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a megboldogult hívők valóban távol vannak a fizikai testüktől, és tudatos állapotban vannak az Úrnál, ahol túláradó örömben várják a nagy feltámadás napját!

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent az, hogy kiköltözni a testből?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries