settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a kettős predestináció?

Válasz


A kettős predestináció az az elképzelés, mely szerint Isten némelyeket azzal a céllal teremt, hogy pokolra jussanak. Biblikus ez a nézet? Nézzük meg a kérdést a Római levél fényében, mely túlnyomórészt két témával foglalkozik. Az első Isten igazságossága. Maga az evangélium üzenete az, amely felfedi Isten igazságosságát (Róma 1:16-17). Az evangéliumban rejlő igazság az, amely kijelenti, hogy az ember hit által válik igazzá Isten előtt (Róma 4-5). Az evangélium központi figurája, Jézus Krisztus az, aki lehetővé teszi, hogy egy ember igazzá váljon (Róma 6-7). Az evangélium üzenete az, amely megmutatja, hogy miként kell igaz életet élni (Róma 12).

A Római levél másik témája a harag. Isten minden bűnös cselekedettel szembeni haragja megnyilvánult és megnyilvánul. Az emberiség tudatában van Isten létének, de elutasítja Őt gondolataiban és tetteiben (Róma 1:21-22). Ezért Isten haragja abban nyilvánul meg, hogy hagyja, hogy az ember úgy éljen, ahogy neki tetszik (Róma 1:24, 26, 28), ami viszont Istentől távol pusztulásba vezet (Róma 1:28-32). Az ember elutasítja az univerzum Istenét, aki cserébe elfordul az embertől. Csak Isten személyes közbelépése állíthatja meg az embert a pusztulás útján, melyen járva megkeményedik a bűnben.

Namármost, a Róma 9:22-ben ezt olvassuk: „Az Isten pedig nem haragját akarta-e megmutatni és hatalmát megláttatni, és nem ezért hordozta-e türelemmel a harag eszközeit, amelyek pusztulásra készültek?" Sokan úgy vélik, ez a vers azt tanítja, hogy Isten néhány eszközt a haragja elhordására teremtett. De ez a vers nem erről szól. Fent már olvastuk, hogy az ember már megtapasztalta Isten haragját. Az emberiség pusztulásra ítélte magát. Isten az, aki türelemmel viseltetik ezek iránt az eszközök iránt, amelyek pusztulásra adták magukat, mivel nem hagyják el a bűneiket és nem fordulnak Istenhez.

Nézzük meg a következő verset (Róma 9:23): „Vajon nem azért is, hogy megláttassa dicsőségének gazdagságát az irgalom eszközein, amelyeket dicsőségre készített"? Figyeljük meg, hogy Isten némelyeket már korábban kiválasztott a maga dicsőségére. Más szóval, a világ teremtése előtt Isten kiválasztott néhány embert, hogy a gyermekei legyenek, hogy általuk megdicsőüljön (ld. Efezus 1:4). Azt nem mondja, hogy Isten a kárhozatra választott ki vagy a haragra predestinált embereket. A Biblia soha nem beszél kettős predestinációról, amelyben Isten némelyeket pokolra, másokat a mennyre predestinál. Azok, akik Isten haragja alatt állnak, azért vannak ott, mert elutasították Istent. Azok, akik Isten előtt igazak, azért azok, mert Isten gyermekeivé választotta őket.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az a kettős predestináció?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries