settings icon
share icon
Kérdés

Ki az a két tanú a Jelenések könyvében?

Válasz


A Jelenések 11:3-12-ben szereplő két tanú kilétét illetően három fő nézet létezik: 1) Mózes és Illés, 2) Énok és Illés és 3) két ismeretlen hívő, akit Isten arra hív el, hogy az utolsó időkben tegyenek róla bizonyságot.

Mózest és Illést azért tartják elképzelhetőnek, mert a két tanúnak ereje lesz a vért vízzé változtatni (Jelenések 11:6), amiről Mózes híres (2Mózes 7), és az embereket mennyből jövő tűzzel elpusztítani (Jelenések 11:5), amiről pedig Illés híres (2Királyok 1). Szintén ezt a nézetet támasztja alá az a tény is, hogy a megdicsőülés hegyén Jézussal Mózes és Illés is megjelent (Máté 17:3-4). Továbbá a zsidó hagyomány szerint Mózes és Illés vissza fog térni a jövőben. A Malakiás 4:5 Illés eljöveteléről beszél, és néhány zsidó úgy véli, hogy – mivel Isten megígérte, hogy egy Mózeshez hasonló prófétát támaszt (5Mózes 18:15,18) –, Mózes visszatérése is elengedhetetlen.

Énokot és Illést azért gondolják lehetséges tanúknak, mert ők az a két személy a történelemben, akik soha nem haltak meg 1Mózes 5:24, 2Királyok 2:11). Tekintve, hogy Énok és Illés nem halt meg, joggal lehetnek a két tanú, aki meghal és feltámad (Jelenések 11:7-12). E nézet hívei úgy vélik, hogy a Zsidók 9:27 alapján (mindenki meghal egyszer) Mózes nem lehet a két tanú egyike, mivel ő egyszer már meghalt (5Mózes 34:5). A Bibliában azonban többen vannak, akik kétszer haltak meg (pl. Lázár, Dorkász, és Jairus leánya), ezért semmi okunk azt hinni, hogy ez alapján Mózest ki kellene zárnunk.

A harmadik nézet gyakorlatilag azzal érvel, hogy a Jelenések 11 semmilyen híresség nevét nem köti a két tanúhoz. Ha a tanúk Mózes és Illés vagy Énok és Illés lenne, a Szentírás miért hallgatná el kilétüket? Isten gond nélkül foghat két „közönséges" hívőt, és felruházhatja őket, hogy Mózeshez és Illéshez hasonló jeleket és csodákat tegyenek. A Jelenések 11-ben semmi sem utal arra, hogy „hírességek" állnának a tanúk mögött.

Melyik nézet a helyes? Nem tudjuk biztosra. Az első nézet egyik gyenge pontja az, hogy Mózes egyszer már meghalt, ezért nem lehet a két tanú egyike (hiszen halála ellent mondana a Zsidók 9:27-nek). A nézet hívei azonban azzal érvelnek, hogy mindazok, akiket a Bibliában Isten feltámasztott (pl. Lázár), később megint meghaltak. A Zsidók 9:27 tehát „általános szabály", nem örökérvényű alapelv. Ami pedig az Illés és a Mózeshez hasonló személy eljövetelét illeti, az Újszövetségből világosan kitűnik, hogy ezek a próféciák a Keresztelő János és maga Jézus személyében már megvalósultak.

A második nézetnek (Illés és Énok) igazából nincs gyenge pontja, mivel az „egyszer hal meg" kérdésnek eleget tesz. Logikusnak tűnik, hogy Isten azért vitte Énokot és Illést a mennybe, hogy egy későbbi, különleges feladatra „tartsa meg" őket. A harmadik nézetben szintén nem lehet hibát találni.

Mindhárom nézet elfogadható magyarázattal szolgál, de teljesen biztosak egyikben sem lehetünk, mivel a Biblia nem fedi fel a tanúk kilétét. Ezért a hívőknek nem szabad kategorikus kijelentéseket tenni efelől.

EnglishVissza a magyar oldalra

Ki az a két tanú a Jelenések könyvében?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries