settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan kell a keresztyéneknek a klímaváltozáshoz viszonyulni?

Válasz


Érdemes megfigyelni, miként váltja fel a „klímaváltozás" szó a „globális felmelegedés"-t az environmentalisták divatos szóhasználatában. Vannak tudósok/klímakutatók, akik meg vannak győződve, hogy az emberi tevékenység, és elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátása, befolyásolja a környezetet. Abban viszont nem biztosak, hogy ez a hatás miben fog megnyilvánulni. Néhány évtizeddel korábban a globális lehűléstől tartottak, és egy új jégkorszakkal riogattak. Noha napjainkban a legtöbb tudós/klímakutató a globális felmelegedést tartja a legfőbb veszélynek, a bizonytalanság oda vezetett, hogy a „klímaváltozás" szót kezdték el használni, amely egy kevésbé konkrét figyelmeztetés. Lényegében a klímaváltozás alatt ezt értik: az üvegházhatású gázok kibocsátása károsítja a környezetet, és noha nem tudjuk, mi lesz a következménye, azt igen, hogy rossz lesz.

A klímakutatók, ökológusok, geológusok, stb. egyhangúlag elismerik, hogy a múltban a föld jelentős hőmérsékleti átalakuláson/klímaváltozáson esett át. Annak ellenére, hogy ezeket a klímaváltozásokat nem emberi tevékenységek okozták, sokan ugyanezen tudósok közül meg vannak győződve, hogy napjainkban a klímaváltozás elsődleges oka az emberi tevékenység. Miért? Három fő ok figyelhető meg.

Először, néhányan valóban és teljesen meg vannak győződve, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása idézi elő a klímaváltozást. Alaposan megvizsgálják az adatokat, és erre a következtetésre jutnak. Másodszor, némelyek szinte vallásos hévvel ragaszkodnak a klímaváltozás elveihez. Sokan az environmentalisták közül olyan megszállottan óvják az „anyaföldet", hogy bármilyen érvet felhasználnak a céljaik érdekében, még akkor is, ha ezek az érvek elfogultak és kiegyensúlyozatlanok. Harmadszor, némelyek anyagi nyereségvágyból hangoztatják a klímaváltozást. A klímaváltozás szabályozásának leghangosabb szószólói között néhányan nagyon nagy hasznot húznak a „zöld" törvényekből és technológiákból. Mielőtt elfogadnánk a klímaváltozás nézeteit, fel kell ismernünk, hogy nem minden szószóló hátsó szándék nélkül és jól megalapozott ismeret alapján szólal fel.

Hogyan kell akkor a keresztyéneknek a klímaváltozáshoz viszonyulniuk? Szkeptikusan és kritikus szemmel, ugyanakkor őszintén és tisztelettel kell a kérdést megvizsgálnunk. A legfontosabb viszont az, hogy a keresztyének a klímaváltozást biblikus szemszögből vizsgálják meg. Mit mond a Biblia a klímaváltozásról? Nem sokat. Talán ami a leginkább hasonlítható a klímaváltozáshoz, az az utolsó idők katasztrófáira vonatkozó próféciák a Jelenések 6-18. fejezeteiben. De ezeknek a próféciáknak semmi közük az üvegházhatású gázok kibocsátásához, hanem inkább Isten haragjának következményeit idézik, melynek során igazságot szolgáltat az egyre jobban elfajuló világban. A hívőknek azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy Isten mindent kézben tart, és ez a világ nem az otthonunk. Egy nap Isten eltörli a jelenlegi univerzumot (2Péter 3:7-11), és új eget és új földet hoz létre a helyébe (Jelenések 21-22). Mekkora energiát kell belefektetnünk egy olyan bolygó „megmentésébe", amelyet Isten végül egy olyan bolygóval fog helyettesíteni, amellyel a jelenlegit egy lapon sem lehet említeni?

Baj az, ha valaki „zölden" gondolkodik? Nem, természetesen nem. Jó az, ha próbáljuk a szénlábnyomunkat csökkenteni? Minden bizonnyal. Érdemes napelemekben, szélerőművekben és más megújuló energiaforrásokban gondolkodni? Persze. Ezek közül bármelyik elsődleges szempont a Jézus Krisztus követői számára? Egyáltalán nem! Hívőkként az az elsődleges feladatunk, hogy az evangélium igazságát hirdessük, amelynek ereje van megmenteni lelkeket. A bolygó megmentése nem a mi hatáskörünk és felelősségünk. Lehet, hogy a klímaváltozás valós jelenség, lehet, hogy nem; és lehet, hogy emberek okozzák, lehet, hogy nem. Amit biztosra tudhatunk az az, hogy Isten jó és szuverén, és hogy a föld addig lesz a lakhelyünk, amíg Isten azt jónak látja. „Azért nem félünk, ha megindul is a föld, és hegyek omlanak a tenger mélyébe; ha háborognak és tajtékoznak is vizei, és tombolásától megrendülnek a hegyek" (Zsoltárok 42:3-4).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan kell a keresztyéneknek a klímaváltozáshoz viszonyulni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries