settings icon
share icon
Kérdés

Mennyit vétkezhet egy hívő?

Válasz


A hívők a megtérésüket követően is követnek el bűnöket. Addig nem szabadulunk meg teljesen a bűntől, amíg meg nem halunk vagy Jézus vissza nem jön. Ha valaki azonban keresztyénné lesz, akkor megváltozik az élete (2Korinthus 5:17). Többé nem a test cselekedeteit hajtja végre (Galata 5:19-21), hanem a Lélek gyümölcsét fogja teremni (Galata 5:22-23), ahogy a Szentlélek egyre jobban átveszi az uralmat az élete felett. Ez a változás nem áll be egyik pillanatról a másikra, hanem időbe kerül. Ha valakinek nem változik meg az élete, akkor valószínűleg nem igazi hívő. A keresztyének is követhetnek el súlyos bűnöket. A történelem tele van olyan hívőkkel (vagy olyanokkal, akik magukat hívőnek mondják), akik szörnyű bűnöket követtek el. Jézus ezekért a bűnökért is meghalt. Eggyel több ok, hogy nem kövessük el őket!

Az 1Korinthus 6:9-11-ben Pál apostol leírja, hogy milyen bűnös életvitelből szabadul meg a hívő. A 11. versben ez áll: „Pedig ilyenek voltak közületek némelyek: de megmosattatok, megszentelődtetek, és meg is igazultatok az Úr Jézus Krisztus nevében és a mi Istenünk Lelke által." Figyeljük meg a „voltak" szót. A hívők korábban elkövették azokat a bűnöket, amelyeket a 9-10. versben felsorol, de mostanra már megváltoztak. Üdvözülhet-e egy házasságtörő, részeges, homoszexuális, gyermekbántalmazó, stb.? Igen. Hívőnek mondható-e az a személy, aki folyamatos bűnben él? Nem. Amikor megtérünk, megváltozik az életünk. Ha valaki bűnös életvitelt folytat, és hívőnek mondja magát, akkor vagy hazudik, vagy saját magát csapja be, vagy tényleg hívő, de akkor Isten ítéletére és fegyelmezésére számíthat (Zsidók 12:5-11).

A különbség a vétkező hitetlen és a vétkező hívő között az, hogy az egyik szeret vétkezni, a másik meg gyűlöl. Ha egy hívő elbukik, megbánja, megvallja, azt kívánja, hogy soha többé ne kövesse el, és igyekszik Isten erejével és kegyelmével távol maradni a bűntől. Nem azt nézi, hogy vajon mennyi bűn fér bele a keresztyén életbe. Inkább azt nézi, hogy miként kerülheti el a jövőben még a bűn látszatát is.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mennyit vétkezhet egy hívő?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries