settings icon
share icon
Kérdés

Milyen a keresztyén világnézet?

Válasz


A „világnézet” egy, a világról bizonyos nézőpontból alkotott széleskörű felfogás. A „keresztyén világnézet” eszerint a világról keresztyén nézőpontból alkotott széleskörű felfogás. Az egyén világnézete az általa megalkotott „nagy kép”, a világról alkotott elképzeléseinek harmóniája. Az egyén saját valóságértelmezése. Az ember világnézete az alapja mindennapi döntéseinek, és mint ilyen, rendkívül fontos.

Az asztalon lévő almát sok ember látja. Egy botanikus ránéz és osztályozza. Egy művész egy csendéletet lát és lerajzolja. Egy zöldséges nyereséget lát benne és leltárba veszi. Egy gyermek az ebédjét látja benne és megeszi. Azt, hogy hogyan tekintünk egy helyzetre, befolyásolja, ahogyan általában a világra nézünk. Minden világnézet, legyen akár keresztyén vagy nem keresztyén, legalább erre a három kérdésre próbál választ találni:

1) Honnan jöttünk? (És miért vagyunk itt?)
2) Mi a baj a világgal?
3) Hogyan tudnánk helyrehozni?

Manapság az egyik uralkodó világnézet a naturalizmus, amely így válaszol ezekre a kérdésekre: 1) Természeti jelenségek véletlenszerű termékei vagyunk, valódi cél nélkül. 2) Nem tiszteljük a természetet úgy, ahogyan kellene. 3) Megmenthetjük a világot az ökológia és a természetvédelem által. Egy naturalista világnézet hozzá kapcsolódó filozófiákat generál, mint például a morális relativizmus, egzisztencializmus, pragmatizmus vagy utópizmus.

Ezzel szemben a keresztyén világnézet bibliai módon ad választ erre a három kérdésre: 1) Isten alkotásai vagyunk, azért teremtett minket Isten, hogy uralkodjunk a Földön és kapcsolatban legyünk Vele (1 Mózes 1:27–28; 2:15). 2) Vétkeztünk Isten ellen, és ezáltal az egész világot átoknak vetettük alá (1 Mózes 3). 3) Isten maga váltotta meg a világot Fiának, Jézus Krisztusnak áldozatával (1 Mózes 3:15; Lukács 19:10), és egy nap visszaállítja a teremtett világ korábbi, tökéletes állapotát (Ézsaiás 65:17–25). A keresztyén világnézet a morális normákba, csodákba, emberi méltóságba és a megváltás lehetőségébe vetett hithez vezet el minket.

Fontos emlékeznünk arra, hogy egy világkép átfogó. Az élet minden területére hatással van, a pénzügyektől az erkölcsökig, a politikától a művészetig. A valódi keresztyénség több mint gyülekezeti használatra szánt elképzelések összessége. A keresztyénség, ahogyan a Biblia tanítja, önmagában egy világnézet. A Biblia soha nem tesz különbséget „vallásos” és „világi” élet között; a keresztyén élet az egyetlen, ami megtalálható benne. Jézus kijelentette Magáról: „Én vagyok az út, az igazság, és az élet” (János 14:6), és ezáltal világnézetünkké vált.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen a keresztyén világnézet?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries