settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan válaszoljon a hívő az üldöztetésre?

Válasz


Kétség nem fér hozzá, hogy az üldöztetés a kegyetlen valóság a keresztyének életében. A keresztyén üldöztetésre számítani lehet: Pál apostol figyelmeztetett, hogy „mindazokat, akik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, szintén üldözni fogják" (2Timóteus 3:12). Jézus azt mondta: ha Őt üldözték, a követőit is üldözni fogják (János 15:20). Jézus világossá tette, hogy azok, akik a világban vannak, gyűlölni fogják a hívőket, mert a világ gyűlöli Krisztust. Ha a hívők is olyanok volnának, mint a világ – hiúk, földiek, érzékiek; élvezetekre, gazdagságra vágyók és ambiciózusok –, a világ nem szállna szembe velünk. De a hívők nem e világból valók, és emiatt a világ üldözi őket (ld. János 15:18-19). A hívőket más alapelvek vezérlik, mint a világot. Minket Isten szentsége motivál, míg a világot a bűn szeretete. Épp a világtól való elhatárolódásunk váltja ki a világ ellenségeskedését (1Péter 4:3-4).

A hívőknek fel kell ismerniük az üldöztetésben rejlő értéket, sőt örülniük is kell annak, nem hivalkodó módon, hanem csendben és alázatosan, mivel az üldöztetésnek nagy lelki jelentősége van. Először is, a keresztyénüldözés lehetővé teszi, hogy a hívők különleges kapcsolatba kerüljenek az Urral. Pál több dolgot felsorolt, amit alárendelt Krisztus ügyének. Az ilyen veszteségeket azonban kárnak és szemétnek ítélte a Krisztus „a szenvedéseiben való részesedés" miatt (Filippi 3:10). A nemes lelkű apostol még a bilincseit is kegyelemnek tartotta, amit Istentől kapott (Filippi 1:7).

Másodszor, a keresztyénüldöztetés minden bizonnyal jót tesz a hívőknek. Jakab amellett érvel, hogy a megpróbáltatások a hívő hitét tesztelik, hosszútűrést eredményeznek, és elősegítik az érettséget (Jakab 1:2-4). Ahogy az acél is a kohóban edződik, a próbatételek és üldöztetések a hívő jellemét formálják. Amikor a hívő kegyesen aláveti magát az üldöztetésnek, bemutatja, hogy ő különb, mint az ellenségei (ld. Zsidók 11:38). Könnyű gyűlölködőnek lenni, de a krisztusképűség kedvességet és áldást szül a gonoszsággal szemben. Péter azt mondja Jézusról: „mikor gyalázták, nem viszonozta a gyalázást; amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta ezt arra, aki igazságosan ítél" (1Péter 2:23).

Harmadszor, a keresztyénüldöztetés lehetőséget ad arra, hogy a hívő jobban értékelje az igaz barátok támogatását. A konfliktus összehozhatja Isten hűséges gyermekeit, hogy olyan mértékben tapasztalják meg egymás bátorítását és támogatását, amilyenben egyébként nem lett volna részük. A nehézségek arra indíthatják az Úr népét, hogy készségesebben szeressék és vigasztalják egymást, és egymás ügyét imában a kegyelem trónja elé vigyék. Semmi sincs ahhoz fogható, mint mikor egy kellemetlen esemény nagyobb testvéri szeretetet eredményez.

Még a keresztyénüldöztetés közepette is menetelhetünk előre. Hálát adhatunk Istennek irántunk tanúsított kegyelméért és türelméért. Kifejezhetjük hálánkat azok iránt, akiket testvéreink az Úrban, és akik mellettünk állnak a szorongattatás idején. Végül imádkozhatunk azokért, akik vádolnak, kihasználnak és bántalmaznak minket (2Korinthus 11:24, Róma 10:1).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan válaszoljon a hívő az üldöztetésre?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries