settings icon
share icon
Kérdés

Helyénvaló keresztyén jellegű tetoválást készíttetni?

Válasz


Háttérinformációként, kérlek, olvasd el „Mit mond a Biblia a tetoválásról és a piercingről" c. cikkünket. Az általánosságok mellett szót ejtünk benne a keresztyén tetoválásról is. Ugyanazok az alapelvek érvényesek-e a keresztyén jellegű tetoválásokra (pl. Kereszt, keresztyén szlogen vagy éppen igevers) is, mint a többire? Vannak hívők, akik úgy vélik, hitelesebbek lehetnek, ha tetoválásaik vannak, és így több lehetőségük nyílik az evangelizálásra bizonyos csoportok között. Mi van akkor a keresztyén tetoválással?

Egy keresztet jelképező tetoválás nyilván „jobb", mint egy lángoló koponya, meztelen nő vagy egy démon. Ha van egy „Jézus megvált" feliratú tetoválásod, valóban több beszélgetésre nyithat lehetőséget olyanokkal, akik egyébként nem állnának szóba egy hagyományos kinézetű lelkésszel. Némelyek a Jelenések 19:16-ra hivatkoznak, amely szerint feltételezhetően Jézus derekára van tetoválva, hogy „Királyoknak Királya és uraknak Ura". A kérdés nem feltétlenül az, hogy bűn-e a tetoválás használata, hanem hogy jó és szükségszerű-e. Az 1Korinthus 10:23 szerint "Minden szabad, de nem minden használ. Minden szabad, de nem minden épít." Lehet, hogy „szabad" keresztyén tetoválást használni, de hasznos-e és építő jellegű-e?

Az 1Korinthus 9:22-23-ban Pál az mondja: „mindenkinek mindenné lettem, hogy mindenképpen megmentsek némelyeket. Mindezt pedig az evangéliumért teszem". A keresztyén tetoválásnak valószínűleg ez az egyetlen jogos magyarázata lehet, hogy valakit megmentsünk vele. Ha egy tetoválás valóban ajtót nyit az evangélium számára olyanok előtt, akik máskülönben elzárkóznának, akkor egy keresztyén tetoválásra ráillene Pál leírása: „mindenkinek mindenné lettem". Ugyanakkor elég nehéz elképzelni egy olyan helyzetet, amelyben egy tetoválás nagyobb lehetőséget biztosítana az evangelizálásra. Ha valaki nem hallgat rád amiatt, hogy nincs rajtad tetoválás, akkor nagyon valószínű, hogy akkor sem hallgatna rád őszintén, ha volna.

Ennek fényében azt a biblikus következtetést vonhatjuk le, hogy a keresztyén témájú tetoválás megengedett, de igen kérdéses, hogy tényleg hasznos és építő jellegű-e. Ha egy hívő fontolgatja a tetoválást, imádkozzon bölcsességért (Jakab 1:5), és kérje az Urat, hogy adjon tiszta motivációt és józan ítélőképességet.

EnglishVissza a magyar oldalra

Helyénvaló keresztyén jellegű tetoválást készíttetni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries