settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a keresztyén teológia?

Válasz


A teológia szó két görög szóból származik, melyek jelentése „Isten" és „szó". A kettő együtt adja a teológia szót, ami azt jelenti: az Istenről szóló tan. A keresztyén teológia az a tan, amely a Biblia tanításaival és a keresztyénen hittételeivel foglalkozik. Sok hívő úgy tekint a keresztyén teológiára, mint ami megoszlást okoz, és amit kerülni kellene. Valójában azonban a keresztyén teológia össze kellene kössön! Isten igéje az igazságot tartalmazza, és e mögött az igazság mögött egységesen fel kellene sorakoznunk. Igen, vannak nézeteltérések és viták a keresztyén teológián belül. Igen, szabadon eltérhet a véleményünk a keresztyén teológia kevésbé lényeges kérdéseiben. Ugyanakkor sok minden van, amiben a keresztyéneknek egységesnek kellene lenniük. A biblikus keresztyén teológia lehetővé teszi, hogy jobban megértsük Istent, az üdvösséget, és hogy mi a küldetésünk ebben a világban.

Némelyekben a teológus szó hallatán egy mogorva öregember jelenik meg, aki poros, ősi szövegeket tartalmazó kötetek felett görnyedve tanulmányoz dolgokat egy félhomályos szobában, teljesen elkülönülve a valós világtól. Semmi sem lehetne távolabb az igazságtól. A 2Timóteus 3:16-17-ben azt olvassuk, hogy a Szentírást Isten ihlette, szó szerinti értelemben Ő lehelte ki, és nélkülözhetetlen a számunkra, mivel azáltal leszünk teljesek, semmit sem nélkülözők. Teológusnak lenni annyi, mint Isten orcáját keresni, hogy találkozzunk a világegyetem teremtőjével és az Ő Fiával, Jézus Krisztussal, és elfogadjuk Őt életünk Urának, hogy Ő legyen vágyaink, érzelmeink és ismeretünk középpontjában. Ez a bensőséges viszony életünk minden területét áthatja: eláraszt áldásokkal, megvigasztal, amikor veszteségek érnek, megerősít a gyengeségeinkben, és erős kézzel tart minket életünk végéig, mikor is színről színre meg fogjuk Őt látni. A Szentírás Isten történetét jegyzi fel, és minél inkább tanulmányozzuk az igét, annál jobban megismerjük Őt.

Az alábbiakban a keresztyén teológia különböző ágait találjuk. A lelki növekedés és hatékony keresztyén élet érdekében elengedhetetlen, hogy megértsük: mit mond a Biblia a keresztyén teológia különböző területeiről.
Szűkebb teológia / Paterológia – az Atya Istenről szóló tan
Krisztológia – Jézus Krisztus személyéről és munkájáról szóló tanítás
Pneumatológia – a Szentlélek személyéről és munkájáról szóló tanítás
Bibliológia – Isten igéjéről szóló tanítás
Szoteriológia – Jézus Krisztus általi üdvösségről szóló tanítás
Keresztyén antropológia – az emberiség természetéről szóló tanítás
Hamartiológia – a bűn természetéről és hatásairól szóló tanítás
Angelológia – az angyalokról szóló tanítás
Keresztyén démonológia – a démonokról szóló tanítás
Ekkléziológia – az egyház természetéről és küldetéséről szóló tanítás
Eszkatológia – az utolsó időkről szóló tanítás

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az a keresztyén teológia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries