settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a táncról? Táncolhatnak a keresztyének?

Válasz


A Biblia nem ad konkrét utasítást a tánccal kapcsolatban. Hasznos lehet megnézni néhány jó és rossz példát a táncolásra, majd néhány biblikus alapelvet, amelyek alapján a táncolással kapcsolatos mércénket kialakítjuk. A 2Mózes 32:6, 19-25 egy elszomorító részét írja le Izrael történelmének. Míg Mózes fent beszélt a hegyen Istennel, az izraeliták egy bálványt készítettek. A bálványimádat folyamatában táncra perdültek. Ez ahhoz vezetett, hogy mulatozni kezdtek (6.v.) és megvadultak (25.v.; némely fordítás szerint meztelenre vetkőztek). Ebben az esetben a tánc egy nagyon bűnös tevékenységet jelentett. A 2Mózes 15:20-ban Mirjám azért táncolt, hogy megünnepelje azt a győzelmet, amelyet Isten hatalma aratott a Vörös-tengernél. A 2Sámuel 6:12-16-ban Dávid örömében az Úr előtt táncolt, hogy a szövetség ládája visszakerült Jeruzsálembe.

Minden esetben, amikor a tánc nem minősült bűnös tevékenységnek, azért táncoltak, hogy kifejezzék Isten iránti hódolatukat és imádatukat. Íme még néhány alapelv, amelyet szem előtt kell tartanunk a tánc kapcsán: Prédikátor 3:4 – van alkalmas idő a táncra (következésképp alkalmatlan idő is). Zsoltárok 149:3; 150:4 – mindkét szakasz arról beszél, hogy tánc révén is kifejezhetjük imádatunkat és dicséretünket Isten iránt. 1Korinthus 6:19-20 – a testünk Istené és a Szentlélek temploma. Ezért mindennel, amit teszünk, Őt kell tisztelnünk.

Így ha azért táncolunk, hogy figyelmet vonjunk magunkra vagy a testünkre, az bűnös dolog. Az 1Korinthus 7:1-3-ban az író azt mondja: „jó a férfinak asszonyt nem érinteni." Pál tudatában volt, hogy a férfiak erős szexuális késztetéssel rendelkeznek, amelyet könnyű felébreszteni. Ezért a nem házastársak közti tánc sok fajtája nagy kísértést jelenthet, különösen férfiak számára. „Az ifjúkori kívánságot pedig kerüld" (2Timóteus 2:22)! Bármilyen fajta tánc, amely bennünk vagy másokban bűnös kívánságokat ébreszt, bűnös. A Máté 18:6 szerint olyat tenni, ami másokat bűnre késztet, abszolút elfogadhatatlan. Ha úgy táncolunk, hogy valakiben vágy ébred, az ebbe a kategóriába esik. Az 1Thesszalonika 5:22 hasznos alapelv, amely olyankor érvényes, ha nem tudjuk, hogy a tánc elfogadható-e: „a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok". Ha csak annak a látszatát kelti is, hogy ez bűnös dolog, kerüld el.

Végül, nagyon sok tánc van, amely hívők számára helytelen, mert nekik Istennek kell dicsőséget szerezniük az életükkel és testükkel. De a Biblia elismeri, hogy lehet úgy táncolni, hogy azzal nem kísértünk másokat vagy magunkat, és dicsőséget szerzünk Istennek.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a táncról? Táncolhatnak a keresztyének?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries