settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent a keresztyén „szellemiség”?

Válasz


Újjászületésünkkor megkapjuk a Szent Szellemet, aki elpecsétel minket a megváltás napjára (Efézus 1:13; 4:30). Jézus megígérte, hogy a Szent Szellem elvezet majd bennünket „a teljes igazságra” (János 16:13), s ennek része az is, amikor a magunkévá tesszük Isten útjait. Amikor ez történik, a hívő ember önként megengedi, hogy a Szent Szellem vegye át fölötte az irányítást. Az igazi keresztyén szellemiség attól függ, hogy egy újjászületett hívő mennyire engedi, hogy a Szent Szellem vezesse és irányítsa az életét.

Pál apostol arra biztatja a híveket, hogy töltekezzenek be Szent Szellemmel. „Ne részegeskedjetek, mert a borral léhaság jár együtt, hanem teljetek meg Lélekkel” (Efézus 5:18). A folyamatos igeidőre tekintettel valójában így hangozna a pontos fordítás: „legyetek folyamatosan telve Lélekkel”. Ez pedig annyit tesz, hogy hagyjuk, hogy a Szent Szellem irányítson bennünket ahelyett, hogy saját testi természetünk vágyainak engednénk. Pál egy összehasonlítással él ebben a versben. Amikor valaki a bor befolyása alá kerül, azaz megrészegedik, botladozni kezd a nyelve, bizonytalanná válik a járása és korlátozva lesz döntéshozatali képességében. Ahogy a részeg ember felismerhető a megnyilvánulásairól, úgy az újjászületett és a Szent Szellem irányítása alatt álló hívőre is sajátos magatartás jellemző. A Galata 5:22-23 sorolja fel e magatartás jellemzőit, és „a Lélek gyümölcsének” nevezi azokat. Ez az igazi keresztyén szellemiség, amely annak köszönhető, hogy a Szent Szellem munkálkodik a hívő emberben és rajta keresztül. Önerőből képtelenség ilyen jellemre szert tenni. A Szent Szellemtől vezetett újjászületett hívő egészséges beszédéről, kiegyensúlyozott lelki életéről, valamint arról ismerhető fel, hogy döntéseit Isten Igéje alapján hozza.

A keresztyén szellemiséghez éppen ezért az is hozzátartozik, hogy a hívő ember szeretne napról-napra növekedni az Úr Jézus Krisztussal való kapcsolatában, ám ehhez alá kell vetnie magát a Szent Szellem szolgálatának. Ez azt jelenti, hogy tisztán kell tartania a mennyei kommunikációs csatornát, mert csak így hallhatja meg a Szent Szellem hangját, de ehhez elengedhetetlen a bűnök megvallása (1János 1:9). Amikor megszomorítjuk a Szent Szellemet egy bűnnel (Efézus 4:30; 1János 1:5-8), válaszfalat emelünk önmagunk és Isten közé. Ha ellenben alávetjük magunkat a Szent Szellem munkájának, nem szakad meg a kapcsolat (1Thesszalonika 5:19). A keresztyén szellemiség tulajdonképpen a Krisztus Szelleméhez fűződő kapcsolat tudatos ápolását jelenti a testiesség és a bűnök kirekesztésével. A keresztyén szellemiség akkor indul fejlődésnek, amikor egy újjászületett hívő határozottan úgy dönt, hogy aláveti magát a Szent Szellem szolgálatának, majd napról-napra kitart e döntése mellett.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent a keresztyén „szellemiség”?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries