settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan lehet részem örömben keresztyén életem során?

Válasz


A legelkötelezettebb hívő életében is elkövetkezhetnek szomorú és lehangoló időszakok. Erre a Bibliában is számos példát látunk. Jób azt kívánta, hogy bárcsak meg sem született volna (Jób 3:11). Dávid azért imádkozott, hogy egy olyan helyre kerülhessen, ahol nem kell szembenéznie a valósággal (Zsoltárok 55:6-8). Illés a pusztába menekült és azt kérte Istentől, hogy vegye el az életét (1Királyok 19:3-5), noha nem sokkal korábban saját szemével láthatta, hogy tűz száll le az égből, és legyőzte Baál négyszázötven prófétáját (1Királyok 18:16-46).

Hogyan juthatunk tehát túl ezeken az örömtelen időszakokon? A fent említett bibliai személyek életében annak is tanúi lehetünk, hogy miként gyűrték le magukban a depressziót. Jób könyvében úgy olvassuk, hogy ha imádkozunk és megemlékezünk az áldásokról, amelyekben részünk lehetett, Isten helyreállítja az örömünket és igazságunkat (Jób 33:26). Dávid azt írta, hogy Isten Igéjének a tanulmányozása örömmel tölthet el bennünket (Zsoltárok 19:8). Dávid azt is felismerte, hogy a legelkeserítőbb helyzetben is dicsérnie kell Istent (Zsoltárok 42:6). Ami Illést illeti, Isten egy időre nyugalmat adott neki, és segítőt is rendelt mellé Elizeus személyében (1Királyok 19:19-21). Nekünk is szükségünk van barátokra, akiket beavathatunk gondjainkba és fájdalmainkba (Prédikátor 4:9-12). Segíthet az is, ha megosztjuk érzéseinket egy keresztyén testvérünkkel. Talán meglepődve halljuk majd, hogy ő is átment ugyanazokon a nehézségeken, amelyekkel mi magunk is küzdünk.

És ami a legfontosabb: soha nem lehet részünk igazi lelki örömben, ha állandóan saját magunkkal, a problémáinkkal, a fájdalmainkkal és különösen a múltunkkal vagyunk elfoglalva. Az öröm nem a materializmusban rejlik, nem a pszichoterápiában található meg, és még kevésbé abban, ha folyton magunk körül forgunk. Krisztusban lelhetünk rá az igazi örömre. Mi, akik az Úréi vagyunk, „Krisztus Jézussal dicsekszünk, és nem a testben bizakodunk” (Filippi 3:3). Aki Krisztushoz tér, elkezdi tisztán látni önmagát, s e szellemi tisztánlátás kizárja, hogy önmagával, saját bölcsességével, erejével, gazdagságával vagy jóságával dicsekedjék, hanem egyedül Krisztusban – Krisztus bölcsességében, erejében, gazdagságában és jóságában – fog bizakodni. Ha benne maradunk, és az Ő Beszéde megmarad bennünk, s keressük a módját, hogy miként ismerhetnénk meg Őt még jobban, teljessé lesz az örömünk (János 15:1-11).

Végezetül ne feledjük el, hogy csakis Isten Szent Szelleme által lehet részünk igazi örömben (Zsoltárok 51:11-12; Galata 5:22; 1Thesszalonika 1:6). Isten ereje nélkül semmire sem megyünk (2Korinthus 12:10, 13:4). Sőt, minél inkább igyekszünk örömöt erőszakolni magunkra, annál keserűbbé válunk. Nyugodjunk meg az Úr karjaiban (Máté 11:28-30) és keressük arcát imában, valamint az Igében. „A reménység Istene pedig töltsön be titeket a hitben teljes örömmel és békességgel, hogy bővölködjetek a reménységben a Szentlélek ereje által.” (Róma 15:13).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan lehet részem örömben keresztyén életem során?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries