settings icon
share icon
Kérdés

Lehet valaki keresztyén és meleg?

Válasz


„Vagy nem tudjátok, hogy igazságtalanok nem örökölhetik Isten országát? Ne tévelyegjetek: sem paráznák, sem bálványimádók, sem házasságtörők, sem bujálkodók, sem fajtalanok, sem tolvajok, sem nyerészkedők, sem részegesek, sem rágalmazók, sem harácsolók nem fogják örökölni Isten országát" (1Korinthus 6:9-10). Van egy olyan tendencia, mely szerint a homoszexualitást a legnagyobb bűnnek tekintik. Noha biblikus szempontból tagadhatatlan, hogy a homoszexualitás erkölcstelen és természetellenes gyakorlat (Róma 1:26-27), a Biblia sehol nem nevezi a homoszexualitást megbocsáthatatlan bűnnek. A Biblia azt sem tanítja, hogy a homoszexualitás bűnével a hívőknek soha nem kell küszködniük.

Talán épp ebben rejlik a kulcs arra a kérdésre, hogy lehet-e valaki hívő létére meleg, hogy küszködik-e ezzel a dologgal. Elképzelhető-e, hogy egy hívő homoszexuális kísértésekkel küszködik? Sok homoszexuális, aki megtért, folyamatosan küszködik homoszexuális érzésekkel és vágyakkal. Vannak olyan, kifejezetten heteroszexuális nők és férfiak, akik életük bizonyos pontján megtapasztalták a homoszexualitás „szikráját". Ezeknek a vágyaknak és kísértéseknek a megléte vagy hiánya nem befolyásolja, hogy az illető hívő-e vagy sem. A Biblia világosan tanítja, hogy egy hívő sem bűntelen (1János 1:8,10). Míg a konkrét bűnök/kísértések hívőről hívőre változnak, minden keresztyén küszködik valamilyen bűnnel, és olykor minden keresztyén elbukik a küzdelem során (1Korinthus 10:13).

A hívő élete abban különbözik a nem-hívőétől, hogy küzd a bűn ellen. A keresztyén élet egy folyamatos harc a „test cselekedetei" ellen (Galata 5:19-21), és teret ad Isten Lelkének, hogy „a lélek gyümölcsét" teremje (Galata 5:22-23). Igen, a keresztyének is vétkeznek, néha súlyosan. Sajnos, néha a hívők nem különböznek a hitetlenektől. Az igazi hívő azonban mindig megtér, mindig visszafordul Istenhez, és mindig újrakezdi a bűn elleni harcot. De a Biblia nem támasztja alá, hogy ha valaki folyamatosan vétkezik és nem tér meg, az igazi keresztyén lenne. Az 1Korinthus 6:11-ben ez áll: „Pedig ilyenek voltak közületek némelyek: de megmosattatok, megszentelődtetek, és meg is igazultatok az Úr Jézus Krisztus nevében és a mi Istenünk Lelke által."

Az 1Korinthus 6:9-10 olyan bűnöket sorol fel, amelyek – ha folyamatosan űzzük őket – azt sugallják, hogy az elkövető nincs megtérve, azaz nem hívő. A homoszexualitást gyakran leveszik a listáról. Ha egy személy homoszexuális kísértésekkel küszködik, az illetőről azt feltételezik, hogy nincs megtérve. Ha egy személy homoszexuális gyakorlatot folytat, az illetőt minden bizonnyal hitetlennek tartják. Hasonló következtetéseket azonban nem vonnak le, legalább is nem ilyen hagnsúlyosakat, ha valaki a lista egy másik bűnét követi el: paráznaság (házasság előtti szex), bálványimádás, házasságtörés, lopás, pénzimádat, alkoholizmus, rágalmazás, megtévesztés. Következetlenség például azokat, akik házasság előtti szexben vesznek részt, „engedetlen hívőknek" nevezni, a homoszexuálisokról pedig azt állítani, hogy ők biztosan nem hívők.

Lehet valaki keresztyén és meleg? Ha a „meleg hívő" olyan személyre vonatkozik, aki homoszexuális vágyakkal és kísértésekkel küzd, akkor igen, lehet egy hívő meleg. A „meleg hívő" megnevezés azonban nem használható az ilyen személy leírására, hiszen ő nem akar meleg lenni, és küzd a kísértések ellen. Az ilyen nem „meleg keresztyén", hanem csak egy küszködő keresztyén, épp úgy, ahogy vannak hívők, akik paráznasággal, hazudozással vagy lopással küszködnek. Ha a „meleg hívő" olyan személyre utal, aki aktívan, folyamatosan és megátalkodottan homoszexuális életvitelt folytat, akkor nem, nem lehet, hogy az illető igazi hívő legyen.

EnglishVissza a magyar oldalra

Lehet valaki keresztyén és meleg?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries