settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent a keresztyén megváltás?

Válasz


Mindenkinek szüksége van a megváltásra. Természetes állapotunkra a bűnösség jellemző „mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének” (Róma 3:23). Krisztus megváltott bűnös mivoltunkból. „Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által” (Róma 3:24).

A megváltás áldásaiban benne van az örökélet (Jelenések 5:9–10), a bűnök bocsánata (Efézus 1:7), a megigazulás (Róma 5:17), a törvény átkától való szabadság (Galata 3:13), Isten családjába való befogadás (Galata 4:5), a bűn kötelékétől való megszabadulás (Titusz 2:14; 1 Péter 1:14–18), békesség Istennel (Kolossé 1:18–20) és a Szent Szellem bennünk lakozása (1 Korinthus 6:19–20). A megváltás tehát a bűnbocsánat, szentség, megigazulás, szabadság, örökbefogadás és békesség együttese. Lásd még: Zsoltárok 130:7–8, Lukács 2:38 és Cselekedetek 20:28.

A szó azt jelenti, hogy „kivásárol”. A rabszolga szabadságának megvásárlásával állt összefüggésben ez a kifejezés. Meglehetősen beszédes dolog ezt a fogalmat Krisztus kereszthalálának kontextusában alkalmazni. Ha „megváltottak vagyunk”, akkor a múltban rabszolgák voltunk. Isten megvásárolta a szabadságunkat, és már nem vagyunk a bűnnel és az ószövetségi törvénnyel gúzsba kötve. A Galata 3:13 és 4:5 tanítása is a megváltásnak ez a metaforája.

A keresztyénség megváltás-fogalmához kapcsolódik a „váltságdíj” kifejezés. Jézus megfizette az árat, hogy megszabaduljunk a bűntől és a bűn következményeitől (Máté 20:28; 1 Timóteus 2:6). Halála életünkért cserébe. Sőt, a Szentírás egyértelműen leszögezi, hogy a megváltás egyedül az ő vére, azaz halála által lehetséges (Kolossé 1:14).

A menny utcái tele lesznek hajdan volt rabokkal, akik megváltattak, bűnbocsánatban részesültek és most már szabadok — de nem saját érdemük alapján. A bűn rabszolgáiból szentek lettek. Nem csoda hát, hogy új éneket fogunk énekelni — dicséretet annak, aki halálával megváltott bennünket (Jelenések 5:9). A bűn rabszolgái voltunk, Istentől örök elszakítottságra ítélve. Jézus kifizette értünk a váltságdíjat, így most már felszabadultunk a bűn rabszolgasága és az ezzel járó következmények alól.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent a keresztyén megváltás?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries