settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent a keresztyén megbékélés? Miért szükséges az Istennel való megbékélés?

Válasz


Képzeljünk el két barátot, akik összevesznek. Az egykor még oly jó kapcsolat megromlik, majd megszakad. Nem beszélnek már egymással — túl kínos a kommunikáció. Barátból fokozatosan idegen válik. Az ilyen elidegenedést csak megbékéléssel lehet visszafordítani. A megbékélés a kapcsolat barátságra, harmóniára való visszaállítása. Amikor a régi barátok felszámolják nézeteltéréseiket, és helyreállítják kapcsolatukat, akkor ezzel végbemegy a megbékélés. A 2 Korinthus 5:18–19 szerint: „Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által, és nekünk adta a békéltetés szolgálatát. Isten ugyanis Krisztusban megbékéltette a világot önmagával, úgyhogy nem tulajdonította nekik vétkeiket, és reánk bízta a békéltetés igéjét.”

A Biblia szerint Krisztus megbékéltetett bennünket Istennel (Róma 5:10; 2 Korinthus 5:18; Kolossé 1:20–21). A tény, hogy szükségünk volt a megbékélésre azt bizonyítja, hogy az Istennel való kapcsolatunk megszakadt. Mivel Isten szent, magunkat hibáztathatjuk ezért. A mi bűneink idegenítettek el bennünket tőle. A Róma 5:10 azt állítja, hogy Isten ellenségei voltunk: „Mert ha akkor, mikor ellenségei voltunk, megbékéltetett minket az Isten önmagával Fia halála által, akkor miután megbékéltettünk, még inkább üdvözíteni fog élete által.”

Kereszthalálával Krisztus eleget tett Isten ítéletének, és lehetővé tette, hogy Isten ellenségeként mégis megbékéljünk vele. Az Istennel való megbékélésben tehát az ő kegyelme és a bűneink bocsánata játszik szerepet. Jézus áldozatának eredményeként a kapcsolatunk ellenségesről barátira változott. „Többé nem mondalak titeket szolgáknak… barátaimnak mondalak…” (János 15:15) A keresztyének megbékélése dicsőséges igazság! Isten ellenségei voltunk, de most már barátai vagyunk. Bűneink miatt vádoltak bennünket, de már megbocsátottak nekünk. Háborúságban álltunk Istennel, de most már az a békesség van bennünk, amely minden értelmet meghalad (Filippi 4:7).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent a keresztyén megbékélés? Miért szükséges az Istennel való megbékélés?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries