settings icon
share icon
Kérdés

Mi a keresztyének álláspontja a médiumokkal kapcsolatban?

Válasz


A Biblia élesen elítéli a spiritizmust, a médiumokat és az okkultizmust (3 Mózes 20:27; 5 Mózes 18:10–13). A horoszkóp, tarot kártya, asztrológia, jövendőmondás, tenyérjóslás és a szeánszok is ide tartoznak. Ezek a praktikák arra az elképzelésre épülnek, hogy az istenek, szellemek és a meghalt hozzátartozók tanácsot, útmutatást tudnak adni. Ezek az „istenek” és „szellemek” valójában démonok (2 Korinthus 11:14–15). A Biblia nem enged arra következtetnünk, hogy az elhalálozott szeretteink kapcsolatban tudnak velünk lépni. Ha hívők voltak, akkor a mennyben élvezik a lehető legcsodálatosabb helyet, és közösségben vannak Istennel. Ha nem voltak hívők, akkor a pokolban vannak, és soha véget nem érő kínokat élnek át Isten szeretete elutasítása és az ellene való lázadás miatt.

Ha tehát szeretteink nem léphetnek velünk kapcsolatba, akkor a médiumok és spiritiszták honnan szereznek olyan pontos információkat? Számos médium lepleződött le csalóként. Bebizonyították, hogy a médiumok hétköznapi eszközökkel is tengernyi információt tudnak megszerezni az emberről. Előfordul, hogy a médium egy egyszerű telefonszám-kijelző és az internet használatával meg tud szerezni neveket, címeket, születési dátumokat, házasságkötési dátumokat, családtagok adatait stb. Ugyanakkor, tagadhatatlan, hogy a médiumok néha olyan dolgokról is tudnak, amelyekről egyáltalán nem tudhatnának. Honnan szerzik az ilyen információkat? Sátántól és démonaitól. „Nem is csoda, mert maga a Sátán is a világosság angyalának adja ki magát. Nem meglepő tehát, hogy szolgái is az igazság szolgáinak adják ki magukat; de a végük cselekedeteikhez méltó lesz.” (2 Korinthus 11:14–15). A Cselekedetek 16:16–18 említést tesz egy jövendőmondóról, aki meg tudta jósolni a jövendőt, míg Pál ki nem űzte a démont belőle.

Sátán úgy tesz, mintha kedves és segítőkész lenne. Jónak próbál mutatkozni. Sátán és a démonai olyan információkat árulnak el a médiumnak, amelyekkel az adott személyt rá tudják szoktatni a spiritizmusra, amit viszont Isten tilt. Először ártalmatlannak tűnik, de az ember gyorsan megszállottjává tud válni, és így akaratlanul is Sátánnak ad uralmat az élete felett, aki pedig tönkreteszi. Péter így figyelmeztet: „Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el” (1 Péter 5:8). Előfordul, hogy maguk a médiumok is megtévesztés alatt állnak, mert nem ismerik a kapott információ valódi forrását. Bármi is legyen a helyzet és az információ csatornája, semmi sem Isten szerint való információszerzési mód, ami a spiritizmushoz, a boszorkánysághoz és az asztrológiához kötődik. Hogyan tudhatjuk meg Isten szerinti módon, hogy mi az Ő akarata az életünkre? Isten terve egyszerű, de erőteljes és hatékony: a Biblia tanulmányozása (2 Timóteus 3:16–17) és bölcsességért való imádkozás (Jakab 1:5).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a keresztyének álláspontja a médiumokkal kapcsolatban?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries