settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a gyógyulásról? Része-e a gyógyulás Krisztus engesztelő áldozatának?

Válasz


Az Ézsaiás 53:5, amit az Újszövetségben az 1 Péter 2:24 is idéz, a gyógyulással kapcsolatos egyik kulcsfontosságú igevers, amit viszont gyakran félreértenek és helytelenül alkalmaznak. „Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze. Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg.” A „meggyógyultunk” kifejezéssel fordított eredeti szó jelenthet szellemi és testi gyógyulást is. Az Ézsaiás 53 és az 1 Péter 2 szövegkörnyezete azonban rávilágít, hogy itt szellemi gyógyulásról van szó. „Bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy miután meghaltunk a bűnöknek, az igazságnak éljünk: az ő sebei által gyógyultatok meg.” (1 Péter 2:24). A szöveg bűnről és igazságról szól, nem pedig betegségről. Ezért a meggyógyulás mindkét versben a bűnbocsánatról és az üdvösségről szól, nem pedig a testi gyógyulásról.

A Biblia nem kapcsolja a testi gyógyulást a szellemi gyógyuláshoz. Néha meggyógyulnak testileg, akik Krisztusba vetik hitüket, de ez nem mindig van így. Van, amikor Isten akarata a gyógyulás, de előfordul az is, hogy nem. János apostol adja meg a helyes nézőpontot: „Az iránta való bizalmunk pedig azt jelenti, hogy ha valamit az ő akarata szerint kérünk, meghallgat minket. Ha pedig tudjuk, hogy bármit kérünk, meghallgat minket, akkor tudjuk, hogy már megkaptuk, amit kértünk tőle.” (1 János 5:14–15). Isten még ma is tesz csodát. Isten még ma is meggyógyít embereket. A betegség, a fájdalom és a halál viszont még mindig jellemző e világra. Ha az Úr még nem tér vissza, akkor minden ma élő ember meg fog halni, mégpedig túlnyomó többségük (ideértve a keresztyéneket is) valamiféle testi probléma miatt (betegség, baleset). Isten akarata nem mindig az, hogy meggyógyítson bennünket.

A teljes testi gyógyulásunk a mennyben vár ránk. A mennyben nem lesz több fájdalom, betegség, szenvedés és halál (Jelenések 21). Sokkal kevesebbet kell törődnünk evilági testi állapotunkkal, és sokkal többet kell törődnünk szellem állapotunkkal (Róma 12:1–2). Akkor igazán a mennyre szegezhetjük tekintetünket, ahol már nem kell majd testi problémákkal törődnünk. A Jelenések 21:4 jól megfogalmazza azt az igazi gyógyulást, amire mindnyájunknak vágyódnia kellene: „Letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak.”

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a gyógyulásról? Része-e a gyógyulás Krisztus engesztelő áldozatának?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries