settings icon
share icon
Kérdés

Mi jellemzi a tipikusan keresztyén esküvőt?

Válasz


A legfőbb különbség a hívő és nem-hívő esküvő között Krisztus. Az egybekelő hívők Krisztusnak és egymásnak egyaránt fogadalmat tesznek, és ez a fogadalom nyilvánvaló kell legyen minden jelenlevő számára. Egy világi esküvőn általában a pár – különösen a menyasszony – van a középpontban. A keresztyén esküvőn Krisztus áll a középpontban.

Ha a hívő pár valóban Krisztusnak akar dicsőséget szerezni az esküvő révén, már korán megkezdik a felkészülést, és biblikus jegyesoktatásban vesz részt a lelkésznél. Az erős biblikus alapokon álló jegyesoktatás felvázolja a férj és feleség szerepét, hogy miként viszonyuljanak egymáshoz és leendő gyermekeikhez (Efezus 5:22–6:4; Kolossé 3:18-21). A házasságkötés kijelenti Isten, a barátok és a család előtt, hogy a pár Isten tervét szeretné megvalósítani a családra nézve.

Az esküvői szertartásnak azt is tükröznie kell, hogy a pár elkötelezi magát Jézus Krisztus dicsőségére. A szertartás minden elemének – zene, fogadalmak, házasságkötési üzenet – ezt az elkötelezettséget kell tükröznie. A zene legyen Krisztus-központú, nem világi és semmitmondó. A fogadalmakat annak teljes tudatában kell megtenniük, hogy az egymásnak mondott szavak egy életre való elköteleződést jelentenek, és hogy amit egymásnak ígérnek, azt Istennek ígérik. A lelkész üzenetének is ezeket az igazságokat és ezt az elkötelezettséget kell tükröznie.

A résztvevők kiválasztásakor a keresztyén házaspárnak szem előtt kell tartania a Krisztus iránti elkötelezettséget. A koszorúslányok és a vőlegény tanúi nemcsak azért vannak ott, hogy öltözetükben díszelegjenek. Jelenlétükkel tanúsítják, hogy egyetértenek a pár Krisztus iránti elkötelezettségükkel, és megígérik, hogy ebben támogatni fogják őket. És ha már itt tartunk, a menyasszony és a koszorús lányok ruhája legyen szerény és alkalmas arra, hogy megállhassanak benne Isten előtt. A Krisztus-centrikus ünneplésen nincs helye a mély kivágásos, sokat felfedő ruházatnak.

A szeretetvendégség, ha van, legyen szintén Krisztus-központú. Habár a keresztyén esküvőkön és vacsorákon gyakran hitetlen családtagok is részt vesznek, alkoholt felszolgálni azt a téves üzenetet küldi a hitetlenek felé, hogy lényegében alig van különbség a Krisztust követők és nem-követők között. Még ha az esküvőt tervező hívőnek nincs is problémája az alkoholfogyasztással és tiszta lelkiismerettel tudja fogyasztani, más keresztyéneket zavarhat az alkohol jelenléte, és nem használhatjuk a keresztyén szabadságunkat arra, hogy másokat megbotránkoztassunk.

Az a pár, amelyik Krisztusnak szenteli a házasságkötését, egész életében emlékezni fog annak szépségére és komolyságára, és hogy milyen csodálatosan indították útjára közös életüket.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi jellemzi a tipikusan keresztyén esküvőt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries