settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan állhatnak ki a keresztyének a hitükért egy ilyen keresztyén-ellenes világban?

Válasz


A keresztyének két dolgot tehetnek, hogy kiálljanak Krisztus mellett: az igéje szerint élnek, és növekednek az Ő ismeretében. Krisztus azt mondta: „ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt..." (Máté 5:16). Ez azt jelenti, hogy úgy kell élnünk, hogy a tetteink összhangban legyenek az evangéliummal. Ugyanakkor fel kell szerelnünk magunkat ismerettel – az evangélium (Efezus 6:10-17) és a körülöttünk levő világ ismeretével egyaránt. Az 1Péter 3:15-ben ez áll: „Ellenben az Urat, a Krisztust tartsátok szentnek szívetekben, és legyetek készen mindenkor számot adni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet. Ezt pedig szelíden és tisztelettudóan ... tegyétek". Úgy kell élnünk és tanítanunk, ahogy Krisztus tenné, és a többit rá kell bíznunk.

Az utóbbi időben a keresztyénség támadói gyakran hallatják a hangjukat. Részben azért, mert sokan nem hisznek Istenben, vagy egyáltalán nem értik a vele kapcsolatos igazságokat. Viszont a keresztyén-ellenesség látszólagos növekedése felfogás kérdése is. Mint sok más téma esetében is, azon hitetleneknek a hangja a leghangosabb, akik valóban megvetik a keresztyénséget. A hitetlenek zöme nem foglalkozik a hívőkkel. Az a néhány hangoskodó, dühös, keserű hitetlen olyan port tud kavarni, mintha sokkal többen lennének, mint ahányan valójában vannak.

A nem-vallásos tömeg leginkább azzal vádolja a hívőket, hogy tudatlanok, ostobák, agymosáson estek át, vagy más módon sejtetik, hogy azok, akik hisznek, kevésbé intelligensek, mint azok, akik nem hisznek. Amikor egy keresztyén logikus magyarázatot ad a hitére, akkor a jelzők bigottra, szélsőségesre és vakbuzgóra cserélődnek. A legtöbb hitetlennek nincs személyes oka negatívan megítélni a keresztyéneket, de előfordul, hogy amikor egy hangoskodó keresztyén-ellenes személy kirohan a hívők ellen, akkor úgy gondolja, hogy a hívők tényleg szélsőségesek. Szükség van arra, hogy az ilyenek krisztusi példákat lássanak, hogy megláthassák az igazságot.

Persze, ha egy magát keresztyénnek valló személy olyat tesz vagy mond, ami nem krisztusi, akkor a dühös, hangoskodó tömeg rögtön lecsap rá mint vallásos képmutatóra. De erre már figyelmeztetett minket az Írás (Róma 1:28-30; Máté 5:11). Az a legjobb, ha idézünk egy szakaszt a Bibliából, amely az illető tette ellen szól. És emlékeztessük az ateistát arra, hogy csak azért, mert valaki keresztyénnek titulálja magát, vagy éppen azt hiszi magáról, hogy keresztyén, az nem jelenti azt, hogy az is. A Máté 7:16,20 azt mondja, hogy a valódi keresztyéneket a tetteikről lehet megismerni, nem a szavaikról. Arra is emlékeztessük a kritizáló személyt, hogy senki sem bűntelen (Róma 3:23).

Fontos észben tartani, hogy senki, akármilyen meggyőző is legyen, nem kényszeríthet mást arra, hogy elhiggyen bármit, amit az illető nem akar elhinni. Függetlenül a bizonyítékoktól, függetlenül az érvektől, az ember úgyis azt hisz, amit akar (Lukács 12:54-56). A meggyőzés nem a hívő feladata. A Szentlélek győzi meg az embert (János 14:16-17), és az ember dönti el, hogy hisz-e vagy sem. A mi dolgunk az, hogy minél krisztusibb életet éljünk. Szomorú, hogy sok ateista végigolvasta a Bibliát, hogy a keresztyénen ellen fordíthassa, de sok keresztyén van, aki alig olvasott bele a Bibliába.

Nehéz a dühös tömegnek gyűlölettel, kegyetlen bigottsággal vádolnia egy hívőt, ha annak az élete kedvességet, alázatot és könyörületet sugároz. Amikor a hívő megfelelően tud a világi érvek ellen védekezni, akkor a tudatlan jelző értelmét veszti. Ha egy hívő tudatában van a világi érveknek, és udvariasan rá tud világítani azok hibáira, akkor az ateisták által hangoztatott sztereotípiák elhalványulnak. A tudás hatalom, és, ha hagyjuk, hogy Krisztus megmutassa, hogyan használjuk, legyőzhetetlen.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan állhatnak ki a keresztyének a hitükért egy ilyen keresztyén-ellenes világban?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries