settings icon
share icon
Kérdés

Hogy kell kinéznie a keresztyén életnek?

Válasz


A keresztyén élet egy olyan élet kéne legyen, amelyet hitből élünk. Hit által lépünk be a keresztyén életbe, és hit által éljük meg azt. Amikor Krisztushoz fordulunk bűnbocsánatért, és elkezdjük a keresztyén életet, megértjük, hogy amit keresünk, nem kaphatjuk meg másképp, csak hit által. Nem dolgozhatjuk be magunkat a mennybe, mivel semmit sem tehetünk, ami megütné a mércét. Aki azt hiszi, hogy a szabályok és rendelkezések (egy sor „ezt tedd, ezt ne tedd") betartásával elnyerheti az örök életet, tagadja, amit a Biblia világosan tanít. „Az pedig, hogy törvény által senki sem igazul meg az Isten előtt, világos, mert "az igaz ember hitből fog élni"" (Galata 3:11). Jézus korának farizeusai azért utasították el Krisztust, mert azt az igazságot jelentette ki nekik, hogy minden igaz cselekedetük értéktelen, és hogy csak a Messiásba vetett hit tudja őket üdvözíteni.

A Róma 1-ben Pál azt írja, hogy Jézus Krisztus evangéliuma az az erő, amely üdvözít minket. Az evangélium pedig az a jó hír, miszerint, ha valaki hiszen Őbenne, örök élete lesz. Amikor elhisszük ezt a jó hírt, és elkezdjük a keresztyén életet, azt tapasztaljuk, hogy az üdvözítő Isten mélyülő ismerete révén a hitünk is növekszik. Krisztus evangéliuma valójában Istent mutatja be nekünk, miközben naponként egyre közelebb kerülünk hozzá. A Róma 1:17-ben ez áll: „mert Isten a maga igazságát nyilatkoztatja ki benne hitből hitbe, ahogyan meg van írva: "Az igaz ember pedig hitből fog élni."" A keresztyén élet részét képezi az ige szorgalmas olvasása és tanulmányozása, amit egy imádság kísér, hogy megértsük az üzenetet, és hogy egy közelebbi, bensőségesebb kapcsolatba kerüljünk Istennel a Szentlélek által.

A keresztyén élet ugyanakkor azt is jelenti, hogy meghalunk magunknak, hogy hitből élhessünk. Pál azt írta a galatabelieknek: „Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amit most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem" (Galata 2:20). Megfeszíttetni Krisztussal azt jelenti, hogy a régi természetünket mintegy felszögezzük a keresztre, és úgy döntünk, hogy az új természetünk szerint élünk, amely a Krisztusé (2Korinthus 5:17). Az, aki szeretett és meghalt értünk, most bennünk él, és az életet a benne való hitben éljük. A keresztyén élet azt jelenti, hogy feláldozzuk a vágyainkat, ambícióinkat és dicsőségünket, és a Krisztuséival helyettesítjük őket. Ez csak az Ő erejével lehetséges, hit által, amellyel kegyelméből megajándékozott. A keresztyén élet része az, hogy e végből imádkozunk.

A keresztyén élet azt is jelenti, hogy mindvégig kitartunk. A Zsidók 10:38-39 az ószövetségi prófétától, Habakuktól idéz a témában: „Az én igaz emberem pedig hitből fog élni, és ha meghátrál, nem gyönyörködik benne a lelkem." Isten nem abban gyönyörködik, aki „meghátrál", miután elkötelezte magát neki, hanem abban, aki hit által sosem hátrál meg, mivel megtartja őt a Szentlélek, aki garantálja, hogy végig kitartsunk Krisztus mellett (Efezus 1:13-14). A Zsidók írója a 39. versben támasztja ezt alá: „De mi nem a meghátrálás emberei vagyunk, hogy elvesszünk, hanem a hitéi, hogy életet nyerjünk." Igazi hívő az, aki mindvégig hisz.

A keresztyén élet tehát egy olyan élet, amelyet az Istenbe vetett hit által élünk, aki megváltott, alkalmassá tett és elpecsételt az örök életre, és akinek ereje örökre megtart. A hit naponkénti megélése azt jelenti, hogy Istent keressük az igéjében és imádság által, és más keresztyénekkel alkotunk közösséget, akiknek szintén a krisztusivá válás a célja, miközben növekszünk és erősödünk a hitben.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogy kell kinéznie a keresztyén életnek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries