settings icon
share icon
Kérdés

Mik a keresztyén élet nehézségei?

Válasz


Aki azt mondja, hogy ha odaszánod az életed Krisztusnak, az életed egyszerűbb lesz, az nem mond igazat. Teljesebb, igen. Örömtelibb, abszolút. De könnyebb? Nem. Bizonyos értelemben az élet még nehezebb lesz, ha Krisztushoz fordulunk. Egyrészt azért, mert a bűn elleni harc megélénkül. Lustaság, falánkság, szitkozódás, düh, irigység, önközpontúság, materializmus, kapzsiság, intimitási kérdések – a kísértések sora végeláthatatlannak tűnik. A világ, a test és az ördög nem vonul vissza attól, hogy mi Krisztusé lettünk.

A Galata 5:19-21-ben található, 2000 éves bűnlajstrom a 21. század emberei számára is ismerős terep. Ezt a felsorolást egy másik lista követi – a lélek gyümölcséé: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. A test cselekedeteiből átváltani a Lélek gyümölcsére – ez okozhat nehézséget.

Amikor elfogadjuk Krisztust megváltóként, azonnali megigazulást nyerünk Isten előtt (Róma 10:10). Helyreáll a kapcsolatunk vele, és miénk lesz a fiak és leányok minden joga és kiváltsága (János 1:12). Onnantól kezdve a világegyetem Teremtőjével leszünk kapcsolatban.

Amit viszont gyakran szem elől tévesztünk az, hogy Krisztust Úrként is el kell fogadnunk. Mivel Isten véren megváltott gyermekei vagyunk, ez azzal jár, hogy fel kell adnunk az önmagunkhoz való jogot (1Korinthus 6:20). Ezen a ponton kezdődik el a megszentelődés, és ez a percről percre tartó, önmagunknak való meghalás mindaddig eltart, amíg ebben a földi testben vagyunk (Máté 16:24).

A Lélek újjászülő munkája beindít egy riasztórendszert, amely jelzi, hogy a dolgok megváltoztak. A bűnös magatartás, mely eddig oly kényelmesnek tűnt, többé nem az. A régi életvitel elévül (2Korinthus 5:17)

Azért nehéz hívőnek lenni, mert immár egy másik világnézethez kell igazítanunk az életünket, amely egy új értékrendszert – Istenét – hordozza magában. Olyan világnézet uralkodik körülöttünk, amely trombitaként harsogja ideáljait, és mindenkit ócsárol, aki azoktól tartózkodik. Megtérésünk előtt gondolkodás nélkül elfogadjuk azt, amit a világ mond. Nem ismerünk más alternatívát. Megtérésünk után a szemeink meglátják az igazságot, és felismerjük a világ hazugságait. Nem könnyű szembeszállni ezekkel a hazugságokkal.

Hívőnek lenni azért nehéz, mert miután megtértünk, hirtelen szembe kezdünk el úszni az árral, a körülöttünk levő világ árjával. Noha más dolgok után kezdünk el vágyni, a megszentelődés nehéz folyamat lehet. A barátaink nem fognak megérteni, a családtagjaink megkérdőjelezik az új kapcsolatainkat és tevékenységeinket. Szeretteink gyakran elutasítva érzik magukat, dühösek és védekező pozíciót öltenek. Nem értik, miért nem tudunk úgy élni, mint eddig.

Azért is nehéz hívőnek lenni, mert az növekedést igényel. Isten túlságosan szeret ahhoz, hogy úgy hagyjon, ahogy vagyunk. A növekedés olykor fájdalmas, és általában nem szívesen mozdulunk ki a komfortzónánkból, de mindig pozitív változást eredményez. Ahogy elkezdünk növekedni Krisztusban, rájövünk, hogy Isten nemcsak azt akarja, hogy egy rakás szabályhoz igazodjunk. Egész lényünket akarja. Azt akarja, hogy feszítsük meg a saját életünket, és teljesen adjuk át magunkat neki. Engedelmesség és bizalom révén megtanulunk megpihenni az Ő vezetésében.

Azért is nehéz hívőnek lenni, mert folyamatosan nemet kell mondanunk a testünk kívánságaira, és a Léleknek kell alávetnünk magunkat. Megtanuljuk kegyesen kezelni a konfliktust, nem bosszúval. Megtanulunk megbocsátani, nem pedig neheztelni. Megtanuljuk az ingadozó érzelmeinket, amelyeket korábban szeretetnek hívtunk, valódi, feltétel nélküli szeretettel helyettesíteni. Naponta növekszünk a lehetőségek révén, hogy meghaljunk magunknak, és engedelmesekké váljunk.

Igen, hívőnek lenni sok szempontból nehéz. De ez csak az érme egyik oldala. A nehézségeket a hívőnek nem egyedül kell leküzdenie. Minden kihívás Krisztus erejével néz szembe, aki bennünk lakozik (Filippi 4:13). Krisztus hűséges követőit soha nem lehet teljesen legyőzni (2Korinthus 4:8-9).

Krisztus követésének biztos, örök jutalma van (Lukács 18:29-30). Megtapasztaljuk, hogy Isten útjai jobbak, biztonságosabbak és megbízhatóbbak, mint a világéi. A bizalommal teli engedelmesség egy megváltozott és bőséges élethez fog vezetni (János 10:10).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mik a keresztyén élet nehézségei?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries