settings icon
share icon
Kérdés

Mi a cionizmus / keresztyén cionizmus?

Válasz


A cionizmus, ami kialakulásakor egy politikai mozgalom volt, mára már leginkább egy ideológiává vált. A cionizmus egy nemzetközi mozgalom, amelynek célja, hogy a zsidó nép visszatérjen Sionba, Izrael földjére, és gyakorolja azon jogát, hogy Izrael államának kormányát irányítsa, amire a héber Szentírásban ígéretet kapott. A cionizmus az 1Mózes 12. és 15. fejezeteiben gyökerezik, ahol Isten szövetséget köt Ábrahámmal, és megígéri, hogy utódai örökölni fogják az Egyiptom és az Eufrátesz folyó közti területet.

Mivel a cionizmus politikai mozgalomként indult, a világi nem-zsidók és nem-vallásos zsidók közt vannak olyanok, akik szerint a zsidók vallásos háttere semmilyen szerepet nem játszott a cionizmusban. Azt állítják, hogy a cionizmus inkább a zsidók reakciója volt az 1. és 2. világháború alatti üldöztetésükre. Egy nemzet sem akarta őket befogadni, ezért kénytelenek voltak létrehozni a maguk nemzetét, és ehhez a legkézenfekvőbb hely az őseik földje volt.

Mindenesetre a cionista mozgalom az 1890-es évek végén indult el, és 1948-ban csúcsosodott ki, mikor is az ENSZ Izraelt hivatalosan államként és Palesztinán belüli szuverén nemzetként ismerte el. Gyakorlatilag ez az a pont, amikor a politikai cionista mozgalom véget ért, és elkezdődött a cionista ideológia, ami mint olyan, egy sokat vitatott téma. Némelyek szerint a cionizmus rasszizmusra szolgálat alapot, vagy antiszemitizmus elleni reakciót vált ki. Mások úgy vélik, a cionizmus jelenleg nem több zsidó patriotizmusnál.

A zsidó cionizmushoz kapcsolódik a keresztyén cionizmus. A keresztyén cionizmus egyszerűen annyit jelent, hogy a Jeremiás 32-höz és Ezékiel 34-hez hasonló bibliai szakaszokban Izraelnek tett ígéretek alapján más nemzetek támogatják a zsidó cionizmust. A keresztyén cionisták elsősorban evangéliumi közösségek, és minden lehetséges módon támogatják a zsidó izraeli államot. A zsidók visszatérése az Ígéret földjére a prófécia beteljesedését jelenti, és – különösen a diszpenzacionalisták szemében – egy jelként szolgál arra, hogy a világ belépett az utolsó idők korszakába.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a cionizmus / keresztyén cionizmus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries