settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a keresztyén antropológia?

Válasz


Az antropológia az emberiséggel foglalkozó tan. A keresztyén antropológia az emberiséget keresztyén/bibliai szempontból tanulmányozza. Elsősorban az emberiség természetével foglalkozik: miként kapcsolódik az ember anyagi és anyagtalan része egymáshoz. Íme néhány kérdés, amellyel a keresztyén antropológia foglalkozik:

Mit jelent, hogy az ember Isten képére és hasonlatosságára teremtetett (1Mózes 1:26-27)? Az istenképűség az ember anyagtalan részére vonatkozik. Ez az, ami megkülönbözteti az embert az állatvilágtól, ami alkalmassá teszi az Isten szerinti „uralkodásra" (1Mózes 1:28), és ami képessé teszi az Alkotójával való kommunikációra. Egy mentális, erkölcsi és kapcsolati hasonlóság.

Két összetevőnk van vagy három? Testből és lélekből-szellemből állunk, vagy testből, lélekből és szellemből? Az ember úgy lett megalkotva, hogy kapcsolatban legyen Istennel, ezért Isten anyagi és anyagtalan aspektusokkal egyaránt ellátott minket. Az anyagi aspektust nyilvánvalóan az érzékelhető rész képezi, és csak addig létezik, amíg az egyén él. Az anyagtalan aspektust a nem érzékelhető részek képezik: lélek, szellem, intellektus, akarat, lelkiismeret, stb. Ezek a tulajdonságok az egyén testi életén túl is léteznek.

Mi a különbség a lélek és a szellem között? Fontos megérteni, hogy mindkettő az ember anyagtalan részére vonatkozik, de csak a „szellem" az, ami az Istennel való járással kapcsolatos. A „lélek" az embernek a világon létével kapcsolatos, anyagi és anyagtalan vonatkozásban egyaránt.

Honnan erednek a különböző fajok? A Biblia nem beszél konkrétan az emberiség különböző fajairól vagy bőrszíneiről. Valójában egyetlen faj létezik, az emberi faj. Az emberi fajon belül a bőrszínbeli és más testi adottságbeli különbözőségek széles skálán mozognak.

A keresztyén antropológia azt boncolgatja, hogy kik vagyunk, és hogyan viszonyulunk Istenhez. Ahhoz, hogy meghatározhassuk, hogy miként állíthatjuk helyre a kapcsolatunkat Istennel, életbevágóan fontos eldönteni, hogy természetünknél fogva jók vagy természetünknél fogva bűnösök vagyunk-e. Az, hogy az ember lelke tovább él-e a halál után, nagyban befolyásolja, hogy miben látjuk földi életünk értelmét. A keresztyén antropológia Isten szemszögéből segít megérteni önmagunkat. Amikor beleássuk magunkat a témába, egy világosabb képet kapunk bukott természetünkről, ami csodálattal tölt el a Megváltó szeretete láttán, aki, látva tehetetlen állapotunkat, vállalta a keresztet üdvösségünk érdekében. Amikor elfogadjuk ezt az áldozatot és magunkévá tesszük, természetünk megváltozik, és Isten egy teljesen új személyt formál (2Korinthus 5:17). Ez az új személy képes úgy viszonyulni Istenhez, ahogy kell: imádott gyermekként.

A keresztyén antropológia egyik kulcsverse a Zsoltárok 139:14: „Dicsérlek, mert csodálatos módon teremtettél! Bizony, csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt!" (Egyszerű)

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az a keresztyén antropológia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries