settings icon
share icon
Kérdés

Mi a keresztség helyes formája?

Válasz


Erre a kérdésre a „bemerít” szó jelentésében rejlik a válasz. A bemerít (görögül: baptidzó) kifejezés jelentése: „víz alá meríteni”, „bemeríteni”. Éppen ezért a vízzel meghintéssel vagy vízzel leöntéssel történő keresztelés (bemerítés) teljesen ellentmondásos. A meghintéssel történő keresztség azt jelentené, hogy valakit „vízzel történő meghintéssel merítünk a vízbe”, ami nyilvánvalóan lehetetlen. A keresztség, azaz a bemerítés tehát lényegéből eredően a vízbe való bemerítés formájában kell, hogy megvalósuljon.

A bemerítés annak a jelképe, hogy a hívő azonosul Krisztus halálával, eltemettetésével és feltámadásával. „Vagy nem tudjátok, hogy mi, akik a Krisztus Jézusba kereszteltettünk, az ő halálába kereszteltettünk? A keresztség által ugyanis eltemettettünk vele a halálba, hogy amiképpen Krisztus feltámadt a halálból az Atya dicsősége által, úgy mi is új életben járjunk.” (Róma 6:3–4) A vízbe merülés a Krisztussal együtt való meghalást és eltemettetést jelképezi, míg a vízből való kiemelkedés Krisztus feltámadását. Éppen ezért a bemerítéssel történő keresztség az egyetlen keresztelési forma, amely a Krisztussal együtt való eltemettetést és feltámadást illusztrálhatja. A vízzel történő meghintés és/vagy lelocsolás a csecsemőkeresztség bibliátlan gyakorlata miatt terjedt el.

Ugyanakkor, bár a bemerítkezés a Krisztussal való azonosulás legbiblikusabb módja, az üdvösségnek (egyes vélekedésekkel ellentétben) nem előfeltétele. Inkább engedelmes cselekedetnek, a Krisztusba vetett hit nyilvános megvallásának és a Krisztussal való azonosulásnak tekinthető. A bemerítkezés annak a kifejeződése, hogy régi életünket magunk mögött hagyva új teremtménnyé váltunk (2 Korinthus 5:17). Ezt a radikális változást egyedül a bemerítés formájában gyakorolt keresztség képes kifejezni.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a keresztség helyes formája?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries