settings icon
share icon
Kérdés

Kötelező-e megkeresztelkedni/bemerítkezni, mielőtt úrvacsorában részesülünk?" (Megj.: jelen cikkben a keresztség és bemerítkezés szavakat rokonértelműként használjuk.)

Válasz


A Szentírás nem tanítja, hogy meg kell keresztelkedni, mielőtt úrvacsorát vehetnénk. A bemerítkezésnek és az úrvacsorában való részvételnek azonban egyaránt feltétele a Jézus Krisztus halálába, eltemetésébe és feltámadásába vetett hit.

Az úrvacsorát Jézus rendelte el, amikor keresztre feszítése előtt elfogyasztotta tanítványaival a páska vacsorát (Máté 26:20-28). A Máté 28:19-ben, halála és feltámadása után az Úr azzal bízta meg a tanítványait, hogy menjenek el az egész világra, és hirdessék az evangéliumot. Jézus azt a parancsot fűzte a megbízatáshoz, hogy kereszteljék meg az új hívőket. Az egyház már a kezdetek óta gyakorolta a vízkeresztséget a Szentháromság nevében. Mint fent már láttuk, az egyetlen kitétel az, hogy az illető elfogadja az Úr Jézus Krisztust személyes Megváltójaként. A bemerítkezés az üdvösség elnyerésének jelképe illetve az Úr parancsának való engedelmesség kifejezése. Ezért sok Biblia-tudós a bemerítkezést a keresztyén tanítványozás első lépésének tekinti.

Az úrvacsorában a hívő Krisztussal van közösségben, és a halálára emlékezik. A keresztség a Krisztusban hívők fontos azonosító jele. Az, aki nem keresztelkedett meg, lehet, hogy hívő, csak még nem tett nyilvánosan bizonyságot erről, és nem tette meg az első engedelmes lépést Krisztus felé. Talán ezért követelik meg néhány egyházban, hogy az úrvacsoravételt előzze meg bemerítés. Ezt azonban, ismétlem, a Szentírás sehol nem írja elő.

EnglishVissza a magyar oldalra

Kötelező-e megkeresztelkedni/bemerítkezni, mielőtt úrvacsorában részesülünk?" (Megj.: jelen cikkben a keresztség és bemerítkezés szavakat rokonértelműként használjuk.)
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries