settings icon
share icon
Kérdés

Helyes dolog a kereszténynek a tőzsdén befektetni?

Válasz


Viszonylag jól körülhatárolható azon emberek tábora, akik azt mondják, hogy a tőzsdei befektetések lényegében a szerencsejátékkal egyenrangúak. Érvelésük szerint a részvényeket annak reményében veszik, hogy azoknak majd nő az értékük. Mivel ez az egész csak spekuláción alapszik, és garancia sincsen rá, hogy valóban a prognózishoz hűen alakul majd az árfolyam, ezért ez kvázi olyan, mint egy fogadás — mondják. Különbség van persze aközött, hogy valaki részvényt vesz, lottót vált, vagy a kaszinóban hazardírozik. A játékfüggők a gyors meggazdagodás reményében tesznek fel nagyobb összegeket – vállalva a valószínű veszteséget is. A bölcs befektető ezzel szemben a részvényei hosszú távú megtérülésében bízik. Az utóbbi lehetőség a jövőtervezés egyik legitim anyagi oszlopa is lehet.

A különbséget valójában a szándék teszi. A befektetés egyes változatai, mint pl. az ún. day-trading, valóban nagyon hasonlítanak a szerencsejátékhoz. Ha elénk tárul egy olyan kereseti lehetőség, amihez „csak szerencse kell", akkor jobban tesszük, ha ezt kerülvén inkább olyan foglalatosságoknak szánjuk időnket és figyelmünket, amelyek hosszú távú tervezést és felelős döntést igényelnek. A legtöbb hosszú távú befektetés csak idővel kezd el megtérülni, vagyis bizonyos szempontból jobban hasonlít államkötvények-, vagy más értékpapírok vásárlására, mint arra, hogy valaki elmélyülten zsugázik egy dohányfüstös kártyabarlangban. Sokan ilyen befektetéseken és lekötéseken keresztül igyekeznek jövőbeli nyugdíjukat-, gyermekük felsőoktatásának költségeit-, vagy a családjukra hagyott örökséget biztosítani.

A Biblia számos példán keresztül szemlélteti, hogy hogyan lehet becsületes módon vagyonra szert tenni. Egyes példák ezek közül a befektetésekre hasonlítanak, azaz pénzt adunk a jelenben, hogy a jövőben pénzt csinálhassunk. Sok igerész hivatott Isten arra néző útmutatását közölni, hogy az embernek hogyan jó anyagi javaival bánni. A következőkben ezekből szemezgettünk.

A Példabeszédek könyvének 28:20 igehelyén ez áll: „A hivő ember bővelkedik áldásokkal; de a ki hirtelen akar gazdagulni, büntetlen nem marad." Ez az Ige félreérthetetlenül a gyors meggazdagodás ellen szól. Hosszú távú megtérülést várni helyesebb, mint agresszívan az azonnali meggazdagodásra hajtani.

A Korinthusbeliekhez írt második levél 9:6 igehelyen ez áll: „Azt mondom pedig: A ki szűken vet, szűken is arat; és a ki bőven vet, bőven is arat." Bár a szövegkörnyezetben azt találjuk, hogy első sorban az Istennel való kapcsolatunkba érdemes befektetnünk, ez az igerész mégis jól példázza, hogy sokszor a jelenben kell áldozatot hoznunk, hogy a jövőben élvezhessük annak gyümölcseit. A Példabeszédek 3:9-10 igerész hasonlóan azt mondja, hogy „Tiszteld az Urat a te marhádból, a te egész jövedelmed zsengéjéből. Eképen megtelnek a te csűreid elégséggel, és musttal áradnak el sajtód válúi."

A Biblia számos gazdagságról szóló tanításában találkozunk azzal a figyelmeztetéssel, mely attól óv minket, hogy az örök Isten helyett a múló vagyonunkba vessük bizodalmunkat (pl. 1.Timótheushoz 6:17-18). Ha anyagi kiadásainkban megmutatkozik, hogy tiszteletben tartjuk Isten és a családunk iránti felelősségünket, ha nem engedjük el az Isten iránti hálaadás és a mások iránti jókedvű adakozás szellemét, és ha képesek vagyunk minden anyagi kötelezettségünknek eleget tenni, akkor érdemes csak elkezdenünk mérlegelni, hogy a tőzsdei befektetés nekünk való-e, vagy sem.

EnglishVissza a magyar oldalra

Helyes dolog a kereszténynek a tőzsdén befektetni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries