settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan álljon a keresztény hívő a testépítés/súlyemelés témaköréhez?

Válasz


A keresztény hívő talán akkor jár el a legbölcsebben, ha mértékletesség elvét szem előtt tartva közelít a testépítés témaköréhez. A Timótheushoz írt első levél 4:8 igerésze arra tanít minket mai is, hogy „ ...a test gyakorlásának kevés haszna van; de a kegyesség mindenre hasznos, meglévén benne a jelenvaló és a jövő életnek ígérete" (kiemelve). A jó testi állóképesség fontos dolog, és amint ez az igevers is állítja, a testünk edzésének némi haszna is van. Testi és lelki alkotóból álló lények vagyunk, így az sem csoda, hogy egy adott személy fizikai állapota nagy mértékben kihathat lelkiségére, szellemiségére. Ha Istent valóban a testünkben akarjuk dicsőíteni (1.Korinthusbeliekhez 6:20), akkor annak egy jó része minden bizonnyal éppen testünk jó karban tartásában kell megnyilvánuljon. A testépítés minden további nélkül részét képezheti a keresztény hívő edzéstervének.

Azonban arra is figyelnünk kell, hogy az élet majdnem összes dolgához hasonlóan, a testépítés is könnyen bálványunkká válhat, ha szélsőségesen műveljük. Előbb-utóbb el lehet jutni arra pontra, ahol a plusz izomtömeg fejlesztése már teljesen feleslegessé válik. A testépítés és a súlyemelés is függőséggé válhat, mindkét sportágnak vannak megszállott művelői. Míg ez a probléma arányaiban többnyire a férfiaknál jelentkezik, a nők is egyre sűrűbben érintettek. Ha túlzásba visszük az egyre nagyobb és erősebb izmok kidolgozását, akkor már bele is estünk a hiúság csapdájába (1.Sámuel 16:7; Prédikátor 1:2; 1.Péter 3:4). Ha megengedjük, hogy a külső megjelenésünk nagyobb szerepet kapjon életünkben, mint az Istennel való kapcsolatunk, akkor a testi külsőségek bálvánnyá lesznek életünkben (1.János 5:21)

"Azért akár esztek, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére míveljetek" (1.Korinthusbeliekhez 10:31). A kulcskérdés az élet ezen foglalatosságával kapcsolatban is az, hogy annak művelése dicsőíti-e Istent vagy sem. Ha a testépítés az állóképesség-, az izmok feszessége-, az erőnlét növelésének érdekében történik, vagyis azért, hogy egészségesebbek legyünk, akkor „igen", ezzel dicsőítjük Istent. Ha azonban arról van szó, hogy csak a saját egónkat akarjuk növelni, és a büszkeségünk és hiúságunk már arra is megvakított minket, hogy felismerjük, rég egészségtelen módon hajtunk a nagyobb és erősebb testre, akkor a válasz nyilván „nem", ezzel nem dicsőítjük Istent. Hogyan álljon tehát a keresztény testvér a testépítés témaköréhez? Isten Szent Lelke most is mutatja az irányt: „Minden szabad nékem, de nem minden használ; minden szabad nékem, de én nem adatom valakinek hatalma alá...Minden szabad nékem, de nem minden használ; minden szabad nékem, de nem minden épít" (1.Korinthusbeliekhez 10:23; 6:12).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan álljon a keresztény hívő a testépítés/súlyemelés témaköréhez?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries