settings icon
share icon
Kérdés

Helyes dolog a keresztény hívőnek születésnapot ünnepelni?

Válasz


A Szentírásban nem találunk egy olyan példát sem, amely tiltaná a születésnap megünneplését, mint ahogyan arra vonatkozólag sincsen semmi megírva, hogy azt kötelező jelleggel meg kéne ünnepeljük. Bibliai értelemben szólva a szülinap megünneplése nem téma. A Biblia két — születésnapját ünneplő — személyről is beszámol. Az egyik az egyiptomi fáraó, aki József idejében uralkodott (1.Mózes 40:20), a másik pedig Heródes király Jézus korából (Máté 14:16; Márk 6:21). Egyesek pontosan az előbbi igerészekre mutatnak, mikor azt akarják bizonyítani, hogy a születésnap megtartása helytelen dolog. Mivel mindkét férfi hitetlen volt, ezért személyüket példaként idézve úgy érvelnek, hogy a születésnap valamiféle pogány szokás vagy rituálé kell legyen. Ezt a következtetést azonban nem lehet egyértelműen levonni a szóban forgó igei szakaszokból. A Biblia egyetlen szóval sem utal rá, hogy a Fáraónak és Heródesnek ne lett volna helyes megünnepelnie szülinapját. Ehhez hasonlóan azt illetőleg sem találunk egy igerészt sem, amely a keresztény embert lebeszélné szülinapja megünnepléséről.

Bár Pál apostol a Rómabeliekhez írt levél következő szakaszában arról értekezik, hogy melyik nap legyen az istentisztelet napja, az okfejtésből leszűrt elvet a szülinapokra is alkalmazhatjuk. „Emez az egyik napot különbnek tartja a másiknál: amaz pedig minden napot egyformának tart. Ki-ki a maga értelme felől legyen meggyőződve. A ki ügyel a napra, az Úrért ügyel: és a ki nem ügyel a napra, az Úrért nem ügyel..." (Rómabeliekhez 14:5-6). Teljesen rendben van tehát, ha egy hívő megünnepli a szülinapját, mint ahogyan az is, ha nem ünnepli meg azt. Mindenki a „maga értelme felől legyen meggyőződve".

A szülinap megünneplésénél-, vagy elhagyásánál, sokkal nagyobb jelentőségel bír az, hogy a hívő életének minden területét átadja Istennek, vagyis hogy minden tettével az Urat dicsőítse (1.Korinthusbeliekhez 10:31). Ha úgy dönt, hogy megünnepli a szülinapját, akkor azzal Istent dicsőítse, vagyis kerülje a bűnös dolgokat a szülinapi bulin. Ha pedig úgy dönt a keresztény hívő, hogy nem ünnepli meg a szülinapját, akkor jól teszi, ha azt az idejét is Istent magasztaló tettek véghezvitelére fordítja.

Függetlenül attól, hogy a keresztény hívő a szülinap megünneplése mellett vagy ellen dönt, jól teszi, ha mindig tiszta lelkiismeretre törekszik Isten és embertársai előtt, valamint arra, hogy jobban szerethesse minden testvérét Jézus Krisztusban. Akik megünneplik szülinapjukat, ne vessék meg azokat, akik ezt nem teszik, akik pedig nem ünneplik meg, ne nézzenek le azokra, akik megünneplik. Az olyan témákhoz hasonlóan, melyeket a Szentírás nem nevez konkrétan nevén, a keresztény hívőnek ebben a dologban is személyes szabadsága van, azaz belátása szerint cselekedhet.

EnglishVissza a magyar oldalra

Helyes dolog a keresztény hívőnek születésnapot ünnepelni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries