settings icon
share icon
Kérdés

Szabad-e keresztényeknek pszichológushoz/pszichiáterhez járniuk?

Válasz


A keresztények gyakran nem tudják eldönteni, hogy segíthet-e egy pszichológus vagy pszichiáter a mentális/lelki problémáik megoldásában. Sok keresztény pszichológus, pszichiáter és lelkigondozó van, és keresztény hívők is rendszeresen fordulnak hozzájuk tanácsért, az esetek többségében depresszióra vagy félelemre panaszkodva. A nehézséget részben az okozza, hogy nagyon sokféle pszichológiai rendellenesség létezik, melyek közül némelyek érzelmi, mások fizikai természetűek, jóllehet mindegyiknek van szellemi oldala is.

A depresszió vagy a félelem egyrészt a bűnös életvitelből eredhet. Ha egy igaz Krisztus-hívőről van szó, fel kell ismernie, hogy Isten arra vár, hogy megvallja a bűneit, megtérjen belőlük és visszatérjen hozzá, s ezek után átélheti a szellemi, érzelmi és mentális gyógyulást, amire vágyik. A mentális betegség másik lehetséges oka a démoni befolyás (2Kor 4:4). Egy keresztény annyira a démonok befolyása és/vagy elnyomása alá kerülhet, hogy mentális betegség jelentkezhet nála. Fontos azonban tudni, hogy a keresztényeket nem szállhatják meg a démonok, illetve nem kísérthetik őket elviselhetetlen mértékig (1Kor 10:13), mégpedig azért nem, mert Isten Szelleme töltötte be őket (Róm 8:9-11), és a Szent Szellem nem osztozik démonokkal a „lakhelyén”.

Sokan megfeledkeznek arról, hogy Isten engedte meg, hogy az emberek különféle orvosságokat kísérletezzenek ki. Ha valaki tényleges mentális betegségben szenved, amelyet az agy hormonális vagy kémiai egyensúlyának felborulása okoz, gyógyszerek kezelésre lehet szükség. Semmiben sem különbözik ez az eset attól, amikor valaki egy sérüléssel vagy más testi bántalommal fordul orvoshoz. Hasonlóképpen, Isten áldotta meg természetfeletti bölcsességgel azokat a keresztény lelkigondozókat és pszichológusokat is, akik rendkívüli adottságuk révén képesek feltárni az emberek személyiségét és megtalálni problémáik igazi gyökerét. Ostobaság lenne, ha nem élnénk ezekkel az ajándékokkal.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy felkeres-e a problémáival egy keresztény pszichológust vagy sem. Minthogy a Biblia nem beszél konkrétan erről a kérdésről, kinek-kinek a lelkiismeretére van bízva, érdemes azonban fontolóra venni a közvetkezőket: Hatással van-e a viselkedésem másokra, különös tekintettel a családomra? Engedetlen vagyok-e Istennek és akadályozom-e a Szent Szellem munkáját az életemben a betegségemből kifolyólag? Árt-e a Krisztusról szóló bizonyságtételemnek ez az engedetlenség? Aki tudja magáról, hogy beteg, de önző okokból nem hajlandó segítséget kérni, vétkezik. Ha valakinek határozottan ellenkezik a hitével, hogy pszichiáterhez forduljon, és már jó ideje imádkozik a helyzetéért, minden lehetséges alternatívát fontolóra kell vennie az orvosával és a lelkipásztorával/vezetőjével.

Nem bűnös dolog pszichiáterhez járni, és nem az Istenbe vetett hit hiányáról tanúskodik, jóllehet először mindig Istenhez kell fordulnunk gyógyulásért és útmutatásért. Ő az életünk minden területén Úr akar lenni, ezért bátran tárjuk fel előtte a problémáinkat bármilyen helyzetben. Isten gyakran keresztény pszichológusok és terapeuták közreműködésével gyógyítja meg gyermekeit. Mindazonáltal határozottan jobb döntés keresztény lelkigondozót vagy pszichiátert felkeresni, mint egy világi szakemberhez fordulni, aki nem biblikus, hanem világi szempontból ad tanácsot. Merítsünk bátorítást Dávid szavaiból: „Kiemelt a pusztulás verméből, a sárból és iszapból. Sziklára állította lábamat, biztossá tette lépteimet. Új éneket adott a számba, Istenünknek dicséretét.” (Zsolt 40:2-3)

EnglishVissza a magyar oldalra

Szabad-e keresztényeknek pszichológushoz/pszichiáterhez járniuk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries