settings icon
share icon
Kérdés

Helyes a keresztény híveknek jeggyűrűt viselniük?

Válasz


A Biblia egyszer sem utal arra, hogy a gyűrűt eljegyzési vagy jeggyűrűként használták volna. A Bibliában legkorábban említett gyűrűfajta a pecsétgyűrű. Mi több, mikor Ábrahám szolgája megtalálta Rebekát, akkor egyes fordítások szerint egy arany fülbevalót, más fordítások szerint pedig egy arany homlokpántot adott neki, de olyan fordítás is létezik, mely szerint egy arany orrkarikát adott át neki (lásd SZIT 1996), hogy Izsák menyasszonyaként jegyezze el (1.Mózes 24:22)! Amikor Támár szajhának álcázta magát, hogy elcsábítsa apósát, Júdát, a pecsétgyűrűjét, annak zsinórját (feltélezhetően annak láncát – a fordító megjegyzése) és botját kérte tőle azon ígérete zálogául, mely a következőképp hangzott “...küldök néked az én nyájamból egy kecskefiat...” (1.Mózes 38:17-19). Jeremiás próféta arról tájékoztat minket, hogy az izraeliták a jobb kezükön viselték a pecsétgyűrűt (Jeremiás 22:24), amelyet különböző megállapodások, szerződések megpecsételésére használták. A pecsétgyűrű a tekintély, a méltóság és a társadalmi státusz jelképe volt (Jakab 2:2). A fáraó a hatalom jelképeként adta Józsefnek a pecsétgyűrűjét (1.Mózes 41:42). Ahasvérus király hasonlóképp azért adta Hámánnak a pecsétgyűrűjét, hogy az megpecsételje a királyi rendeletet (Eszter 3:10, 12). A tékozló fiú hazatérése után a méltóság és a helyreállított fiúi státusz jelképeként kapott gyűrűt apjától (Lukács 15:22).

A Bibliában említett gyűrűk a hatalom és a méltóság jelképeként használt pecsétgyűrűk voltak. A pecsétgyűrű eljegyzési gyűrűként való használatának a rómaiak voltak az úttörői - ezt (a szokást) nekik tulajdonítják. A zsidók és a keresztények pedig a rómaiaktól vették át ezt a gyakorlatot. Mivel az eljegyzési szertartás során a vőlegény általában egy pénzösszeget vagy valamiféle értékes tárgyat adott a menyasszonynak, (a két szokáskör között) mintegy természetes átmenetet képezett, hogy ez a tárgy idővel egy gyűrű lett.

Az eljegyzési vagy jegygyűrű csak a Kr. u. 9. században jelent meg a keresztény szertartásokon. Annak szokása, hogy a jegygyűrűt a bal kéz negyedik ujján kell viselni, egy romantikus, bár a tudomány által alá nem támasztott görög mendemondán alapul, miszerint a negyedik az ujjból eredő artéria közvetlenül a szívhez vezet. Bárhogy és bármikor is alakult ki a jegygyűrű viselésének szokása, ma már a házassági kapcsolat iránti vég nélküli elkötelezettség jelképének tekintik. Mint ilyennek minden bizonnyal van bibliai alapja, hiszen a házasság egy életre szóló elkötelezettség kell legyen (Rómabeliekhez 7:2). Ez azonban persze nem jelenti azt, hogy a jegygyűrű viselése kötelező a házas keresztények számára. A jegygyűrű azonban mégis a házassági szövetség gyönyörű emlékeztetője, és ezen keresztül Krisztus menyasszonyával kötött frigyének is – vagyis azon megváltottakkal kötött szövetségének, akikért Ő az életét adta.

EnglishVissza a magyar oldalra

Helyes a keresztény híveknek jeggyűrűt viselniük?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries