settings icon
share icon
Kérdés

Helyes a keresztény embernek horoszkópot olvasnia?

Válasz


A horoszkópnak az a célja, hogy betekintést engedjen az adott ember személyiségébe és jövőjébe. Az asztrológia alapvető feltételezése az, hogy a bolygók és csillagok ekkora befolyást gyakorolnak életünkre. A különleges ismeretek birtokában lévő emberek — jelesül az asztrológusok— (állítólag) egy adott személy életének konkrét eseményeit is meg tudják jövendölni. Ijesztő, még csak belegondolni is, hogy gyakorlatilag az összes nyomtatott média termék tartalmaz horoszkópot, az pedig nem kevésbé riasztó, hogy ezeket sok keresztény rendszeresen olvassa.

A Szentírás kifejezetten tiltja a jóslás, a jövendölés, és a rejtett tanok (okkult) minden formáját (V.Mózes 18:10-14). Isten embereinek kizárólag Isten szavához kell odahajtaniuk fülüket és szívüket (V.Mózes 18:15). Minden más forrásból eredő információt, iránymutatást, vagy kinyilatkoztatást pedig el kell vetni (lásd még Apostolok Cselekedetei 16:16-18). A Szentírás Jézus Krisztusra, mint a hit központi szereplőjére, fókuszál (Apostolok Cselekedetei 4:12; Zsidókhoz 12:2). Mi egyedül Istenben bízunk és meg vagyunk győződve róla, hogy Ő helyesen vezet minket az úton (Példabeszédek 3:5-6). Nem helyénvaló Istenen kívül bármi másban hinnünk.

Az asztrológia legalább két módon is ellentmond a Biblia tanításának: egyrészt azt propagálja, hogy Istenen kívül másban higgyünk, másfelől pedig a jóslás minősített esetei gyakorlatának részét képezik. Isten életünkre vonatkozó akaratát bizonyosan nem horoszkópokban kell keresnünk. Bibliahű keresztényként Isten Igéjében találjuk meg Isten mindennapi útmutatását, imában tehetjük le minden terhünk Őelőtte, és bölcsességet tankolhatunk mennyei Atyánknál. Ha horoszkópokhoz fordulunk iránymutatásért, akkor azzal megsértjük Isten gondoskodó szeretetét, hiszen Ő azt szeretné, hogy Tőle tudakozzunk életünk minden ügyes-bajos dolgában. Mi szilárdan hisszük és állítjuk, hogy minden kereszténynek tartózkodnia kell a horoszkópok olvasásától és minden más jövendöléstől.

English



Vissza a magyar oldalra

Helyes a keresztény embernek horoszkópot olvasnia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries