settings icon
share icon
Kérdés

Milyen tulajdonságok fontosak a keresztény hívő barátnőben?

Válasz


A mai randevúzási szokásoknak megfelelő gyakorlat sehol sem található a Bibliában. A Biblia sokkal inkább a házasság vezérelveiről beszél. A mai fogalmainknak megfelelő randizást úgy is értelmezhetjük, hogy a találkozók során a két fél azt méri fel, hogy a másik érintett mennyire volna jó házastárs. Ennek megfelelően a keresztény barátnőre elsősorban potenciális házastársként kell tekinteni. A keresztény hívő férfinek olyan nőt kell keresnie, akivel az egész életét eltöltheti, nem pedig csak egy pár kósza percre való játszótársat. Ha a férfi még nem akar házasodni, vagy esetleg még nem áll készen rá, akkor legjobban teszi, ha átmenetileg felhagy a lánykereséssel és az udvarlással.

Mikor a férfi társat keres magának, akkor a legfőbb tulajdonság, mely mindenképp megtalálható kell legyen jövőbeli feleségében az, hogy már elfogadta Jézus Krisztus megváltását, és életét az Úrnak való egyre kiterjedő engedelmességben akarja leélni. Ez már csak azért sem elhanyagolható szempont, mert ezzel az asszonnyal fogja élete hátralávő részét leélni, így a választottja minden tekintetben nagy hatással lesz életére. A Korinthusbeliekhez írt második levél 6:14-es igerészében Isten Szent Lelke arra int minket Pál apostolon keresztül, hogy ne legyünk „felemás igában" hitetlenekkel. Ha a feleség nem hisz az Úr Jézus Krisztusban, akkor már az is bolondság volna, ha a férfi egyáltalán számításba venné őt, mint lehetséges barátnőt-, és jövőbeli feleséget keres.

Mindezt figyelembe véve az is el kell hangozzon, hogy pusztán azért, mert egy nő átadta már szívét Jézus Krisztusnak, még nem jelenti azt, hogy jól is passzol az adott férfihez. Jól tesszük, ha a „felemás iga" más vonatkozásait is megfontoljuk. Az ilyen fontos dolgok közé tartoznak a hasonló szellemi célok, közel azonos hittételbeli meggyőződések, és a hasonló életcélok is. Az is hasznos, hogyha a kapcsolat más — gyakorlatiasabb — oldalát is szem előtt tartjuk, úgy mint a hasonló aktivitási szint, hasonló szabadidős érdeklődési körök, valamint az életstílusról és a családról való elképzelések. Sok esetben a férfiak kizárólag a fizikai és az érzelmi vonzalom mentén választanak maguknak feleséget, ami könnyen katasztrófához vezethet.

A Szentírás ellát minket jópár irányelvvel, melyhez keresztény barátnőnk kiválasztásánál érdemes igazodnunk. A keresztény nő életében meg fog látszani az Isten iránti engedelmességre való törekvés. A Szent Lélek azt mondja Pál apostolon keresztül, hogy a feleségnek úgy kell engedelmeskednie férjének, mint ahogyan az Úrnak engedelmeskedik (Efézusbeliekhez 5:22-24). Ha a nő képtelen az Úrnak engedelmeskedni, akkor legnagyobb valószínűséggel férjének sem fog tudni engedelmeskedni, mikor eljön annak az ideje. Fontos azt is szem előtt tartanunk, hogy az engedelmes jellem egy szellemi tényező, nem pedig egy személyiségjegy. A nagyon kellemes jellem nem feltétlenül vág egybe az engedelmes lélekkel, mint ahogyan a jó érdekérvényesítő képesség sem jelenti szükségszerűen azt, hogy annak birtokosa akaratos és önfejű. A nő olyan fokig képes az engedelmességre, amennyire beengedte Isten Szent Lelkét életébe és amennyire hagyta Őt dolgozni életén. Az Isten Igéjével eltöltött idő, és Isten iránt tanúsított szeretete éppígy meglátszik életén és engedelmességének mértékén.

A keresztény hívő feleség férje javát kell szem előtt tartsa, és áldás kell legyen férje számára. Ádám és Éva legkorábbi bibliai példájához mérten neki is férje segítőjévé kell válnia. A férfi elhívásának és küldetésének megfelelően jóakarója és mindenben hű társa kell legyen. Ha a férfinek például arra van elhívása, hogy lelkipásztor vagy evangelista legyen, és missziók során terjessze az Igét, akkor olyan hívő barátnőt kell keresnie magának, akinek hasonló elhívása van. Ha a férfi nagy családot szeretne, akkor olyan nőt keressen magának, aki hasonló vágyakat dédelget. Mindenekelőtt azonban olyan feleségre van szükség, aki a minden kereszténynek szóló elhívást – vagyis hogy Jézus Krisztus nagykövetei legyünk (2.Korinthusbeliekhez 5:20) – nem hátráltatja, hanem — éppen ellenkezőleg — elősegíti férje életében. Jó ha aktív imaélet jellemzi szívünk választottját (1.Thesszalonikabeliekhez 5:16), ha életének szerves része mások bátorítása (1.Thesszalonikabeliekhez 5:11), és minden embertársunk szolgálata (Zsidókhoz 6:10). Jó, ha minden bölcsessége Isten Igéjén alapul (Kolossébeliekehez 3:16). Ez az nő, aki valóban jó segítőtársa lesz a keresztény férfinek.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen tulajdonságok fontosak a keresztény hívő barátnőben?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries