settings icon
share icon
Kérdés

Helyes a keresztény férfinak vagy nőnek fülbevalót viselni?

Válasz


A Biblia hasábjain nőkkel is férfiakkal is találkozunk, akik fülbevalót viseltek (2.Mózes 32:2-3; 4.Mózes 31:50; Bírák 8:24; Salamon éneke 1:10-11). A Biblia egyik passzusa sem ítéli el a fülbevaló vagy fülbevalók hordását – sem nőknél, sem férfiaknál. Néhányan talán csodálkoznak azon, hogy hogyan lehetséges az, hogy a fülbevaló viselete széles körben elfogadottnak számít, míg a különböző testpiercingek viselésének helyessége finoman szólva is megkérdőjelezhető. Az ő felvetésük egy legitim érvet rejt. A piercing kapcsán azonban valójában nem is az a kérdés, hogy “a Biblia vajon tiltja-e?”, hanem inkább az, hogy “helyes-e azt viselnem?”.

Bár a Biblia nem tartalmaz a fülbevaló viselésére vonatkozó konkrét útmutatást, Pál apostol az ékszerekről tett általános érvényű kijelentéseket, amikor Timótheust jó tanácsokkal látta el az általa vezetett gyülekezetben való istentisztelet menetét illetően: “Hasonlatosképen az asszonyok tisztességes öltözetben, szemérmetességgel és mértékletességgel ékesítsék magokat; nem hajfonatokkal és aranynyal vagy gyöngyökkel, vagy drága öltözékkel, hanem, a mint illik az istenfélelmet valló asszonyokhoz, jó cselekedetekkel” (1.Timótheushoz 2:9-10). Az itt megfogalmazott elv a gyülekezetben és a gyülekezeten kívül egyaránt érvényes: a tisztességre való törekvés, a szemérmetesség, a mértékletesség és a jó cselekedetek az igazi keresztény hívő jellemzői – mind férfiak, mind nők esetében.

Az, hogy viselünk-e fülbevalót vagy bármilyen más ékszert, személyes lelkiismereti kérdés. Keresztényként mindenesetre egyértelműen az a felelősségünk, hogy tiszteletet és dicsőséget szerezzünk annak az Istennek, Akiről valljuk, hogy szeretjük, semmit sem cselekedvén versengésből vagy “hiábavaló dicsőségből” (Filippibeliekhez 2:3), miközben azt se feledjük, hogy “...az Úr nem azt nézi, a mit az ember; mert az ember azt nézi, a mi szeme előtt van, de az Úr azt nézi, mi a szívben van” (1.Sámuel 16:7).

EnglishVissza a magyar oldalra

Helyes a keresztény férfinak vagy nőnek fülbevalót viselni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries