settings icon
share icon
Kérdés

Helyes a keresztény embernek élelmiszert és más tartalékokat halmoznia egy jövőbeli lehetséges katasztrófa eshetőségére?

Válasz


Nyilván vannak olyan szituációk, amikor nagyon is gyakorlati jelentősége van annak, hogy felkészüljünk egy adott jövőbeli helyzetre. Ami ezzel a kérdéssel kapcsolatban leglényegesebb, az a szívünk állapota. Jézus Krisztus a hegyi beszédben egyértelműen azt mondta, hogy ne aggodalmaskodjunk a holnap felől, mert a Mennyei Atyánk már akkor ismeri minden szükségünket, mielőtt azokat elé vinnénk imában, és hogy Ő majd hűen gondoskodni fog mindenünkről (Máté 6:25-34). Ha Isten kezébe bizalommal tesszük le a jövőnk gondjait, akkor meg fogjuk élni az ő gondoskodását, és még annyi pluszt is fogunk kapni Tőle, hogy mi is adhassunk a szükségben lévő embertársainknak.

Nézzük csak az Illés prófétát tápláló özvegyasszony esetét (1.Királyok 17:9-16), hogy Isten mennyire megjutalmazta őt hűségért. Emellett olyan bibliai példákat is tudunk mondani, amikor Isten közvetlenül arra utasít, hogy készüljünk fel egy jövőbeli eseményre, vagy nehézségre. Az Ószövetségben a fáraó álmából láthatjuk, hogy Istennek az volt a szándéka, hogy az álmon és Józsefen keresztül figyelmeztesse a fáraót. Így érte el, hogy felkészüljenek a hét szűk esztendőre (1.Mózes 41:15-41), és emberek tömegei ne haljanak éhen. Azzal, hogy a fáraó elfogadta József istenadta tanácsát, nem csak a saját országát és a saját népét mentette meg, hanem Józsefet és családját is, akiknek a vérvonalából később a Messiás (felkent) is számozott.

Mikor Jézus Krisztus az újszövetségi időkben kiküldte a tanítványait, arra utasította őket, hogy semmilyen ellátmányt ne vigyenek magukkal (Lukács 9:3; 10:1-4). Mikor aztán később épségben visszatértek, akkor arra emlékeztette őket, hogy annak ellenére, hogy semmit nem vittek magukkal, semmiben nem is szenvedtek szükséget, vagyis Isten gondoskodott mindenükről (Lukács 22:35). A következő igerészben Jézus azonban éppen megfordítja az előző mondandóját, és azt tanácsolja, hogy vigyenek magukkal egy erszényt, egy táskát, és egy kardot. Talán azért mondta ezt, mert már tudta, hogy olyan ellenséggel kell majd szembenézniük, akivel eddig még nem volt dolguk. Ő természetesen előre ismerte a bekövetkezendőket, így olyan tanácsokat tud(ott) adni tanítványainak és minden követőjének, amiket ők nem láthattak/láthatnak előre. Jézus az adott helyzetre mindig a megfelelő iránymutatást adja.

Gyakorlati szempontok szerint nagyon is ésszerű és logikus dolog felkészülni a jövőbeli eseményekre. Vigyáznunk kell azonban arra, hogy a bizalmunkat ne a felhalmozott dolgokba vessük. Jézus példázatában a bolond gazdag a rossz tervezés egy példája. A gazdag ember — javait tovább halmozva — új tárolót akart a gabonának építeni. Egzisztenciális biztonságát már a termés bőségétől várta (Lukács 12:16-21). Önmagában véve semmi gond nem volt azzal az elképzeléssel, hogy nagyobb magtárat akart építeni. A hibát ott követte el a bolond gazdag, mikor Isten ellátása helyett saját erejében, saját képességeiben kezdett el bízni. Isten saját életére vonatkozó tervét nem is kérdezte, holott éppen Neki kellett volna hálás legyen a megnövekedett termésért. Isten bölcsességéért kellett volna folyamodnia, hogy helyesen költse el a plusz bevételét. A bolond gazdag azonban nem kereste Isten tanácsát, és még azelőtt visszakérték tőle a lelkét, mielőtt eldönthette volna, hogy mire használja fel mindazt, amit felhalmozott magának.

Végtére is azt a következtetést kell levonjuk, hogy a jövő tervezésénél mindig Isten bölcsességéhez kell folyamodnunk. Isten mindenkinek bölcsességet ígér, aki csak kéri azt Tőle (Jakab 1:5), és Ő mindig megtartja a szavát. A keresztény embernek arra van elhívása, hogy jól gazdálkodjon azokkal a javakkal, amiket Isten rendelkezésére bocsátott, hogy eleget tegyen félre az életszükségre való dolgokra, és hogy egy olyan jövőbe ruházza be a pénzét, idejét és tálentumát, ami soha véget nem ér (Máté 6:19-20). Ha tehát a holnapra akarsz felkészülni, akkor jól teszed, ha az örökkévalóságra készülsz és gyűjtesz.

EnglishVissza a magyar oldalra

Helyes a keresztény embernek élelmiszert és más tartalékokat halmoznia egy jövőbeli lehetséges katasztrófa eshetőségére?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries