settings icon
share icon
Kérdés

Milyen bibliai vezérelveket érdemes foganatosítanunk egy keresztény esküvő során?

Válasz


A bibliai vezérelvek az élet minden területén alkalmazhatók, így a keresztény házasságkötés esetében is. A esküvői szertartásra való készülődés, és a házasságra való felkészülés között azonban igencsak van különbség. Sokan lényegesebb nagyobb erőfeszítést és gondot fordítanak az esküvő előkészítésére, mint magára a jövőbeli házas kapcsolat megalapozására. A válási statisztikák ezt a szomorú igazságot látszanak tükrözni. Amikor azonban keresztény hívek házasodnak, lehetőség van arra, hogy a szertartás és a házasságkötés minden részét bibliai elvek vezéreljék. Ha ezeket az elveket tiszteletben tartják és igazodnak hozzájuk, akkor nem csupán az esküvői szertartás nyer értelmet (hiszen azok hiányában az csupán üresen kongó külsőségek parádéja – a fordító megjegyzése), hanem a házasság is szilárd alapokra épül.

A házassági szertartások kultúráról kultúrára nagyon eltérőek. Az egyes keresztény esküvők stílusukban,

hosszuk tekintetében, költségvonzatukban és egyéb elemeikben is különbözhetnek egymástól, de ettől még mind Isten tiszteletére lehetnek. Hogy egy házaspár milyen elemeket választ be a szertartásba, nem hordoz nagy jelentőséget. Sokkal inkább a menyasszony és a vőlegény szívének állapota számít, továbbá az arra néző hajlandóságuk, hogy Istent tegyék életük és családjuk középpontjává. Ezen elkötelezettség jeleként a keresztény házassági szertartások gyakran a következő elemeket is tartalmazzák:
1) Az esküvői szertartást vezető lelkész rövid, bibliai prédikációja.
2) Az esküvői fogadalom elmondása, valamint a gyűrűk kölcsönös felhelyezése.
3) Az újdonsült párért való imádság.
4) Valamilyen szimbolikus cselekedet, amely a két személy egyesülését jelképezi. Ez lehet egy gyertya közös meggyújtása (ún. egységgyertya), két különböző színű homok egyesítése egy emlékvázában, vagy bármilyen más kreatív mód, amely által a pár kifejezheti az egységét.

A keresztény esküvői szertartás része lehet a megtérésre való felhívás is, melynek keretében arra kérik a jelenlévő vendégeket, hogy válaszoljanak az üdvösség üzenetére.

A keresztény esküvői szertartás legfontosabb bibliai alapelve pontosan annak a megértésében rejlik, hogy mi a házasság, és hogy Isten hogyan tekint arra. Egyes kultúrákban a házasságot úgy kezelik, mint egy közös háztartás létrehozásának a lehetőségét, amelyet csupán addig kell fenntartani, amíg az az érintett házasfelek ínyére van. A házasságon kívüli együttélés a Szentírás szerint viszont bűn, így ennek lehetősége keresztények körében igazából fel se kéne merüljön (lásd Zsidókhoz 13:4). A házasság rendeltetésének megértése a pároknak is segít amellett dönteni, hogy kapcsolatukat Isten dicsőségére éljék. Ennek igénye persze az általuk tervezett esküvői szertartásban is meg fog nyilvánulni.

A házasság Isten ötlete volt, így Ő határozta meg azt is, hogy az valójában mi, mint ahogy annak jellemzőit is. Az Édenkertben Isten egy nőt (Évát) teremtett egy férfinak (Ádám), mondván: “...Nem jó az embernek egyedül lenni; szerzek néki segítő társat, hozzá illőt” (1.Mózes 2:18). Mikor aztán azt mondta nekik, hogy “...Szaporodjatok, és sokasodjatok...” (1Mózes 1:22), azzal voltaképp egy olyan parancsot adott, amelyet csak két különböző nemű ember egyesülése által lehet teljesíteni. Az újszövetségi iratok bizonysága szerint Jézus így erősítette meg ezt a mennyei igazságot, amikor azokat emlékeztette, akik már kezdték kétségbe vonni a házasság állandó, maradandó mivoltát: “...a teremtés kezdete óta férfiúvá és asszonnyá teremté őket az Isten. Annakokáért elhagyja az ember az ő atyját és anyját; és ragaszkodik a feleségéhez, és lesznek ketten egy testté! Azért többé nem két, hanem egy test. Annakokáért a mit az Isten egybe szerkesztett, ember el ne válaszsza” (Márk 10:6-9).

A Szentírásból több, a házassággal kapcsolatos alapelv is világosan kitűnik:
1. Isten terve szerint a házasság egy férfi és egy nő között köttetik, és egész életre szól (1.Mózes 2:18, 22).
2. A házasság két, addig különálló személy, új családdá, új egységgé való kovácsolása (1.Mózes 2:23-24).
3. A házasság tanúja maga Isten lesz, amint a két embert egybekapcsolja (Malakiás 2:13-15).
4. A válás sosem szerepel(t) Isten eredeti tervében (Máté 19:7-10).
5. A házasság bepillantást enged Krisztus az Ő menyasszonyával, azaz egyházzal való bensőséges, szeretetteljes kapcsolatába (Efézusbeliekhez 5:31-32).

Ha a keresztény házasulandó párok szem előtt tartják ezeket az elveket, a tervezett esküvőjük anélkül is szép és tartalmas lehet – és nem utolsó sorban – Isten dicsőségére válhat, hogy nagy költségekbe vernék magukat. Az esküvő extravaganciájának semmi köze sincs a megkötött házasság szilárdságához. Ha a felek a keresztény esküvőjük során bibliai vezérelvekhez igazodnak, akkor ezek az elvek egész életükön át elkísérik a házaspárt, erős és tartós alapot nyújtva a közös élethez.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen bibliai vezérelveket érdemes foganatosítanunk egy keresztény esküvő során?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries