settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Szentírás eljegyzésről?

Válasz


A Szentírás tanúsága szerint a zsidóknak három különböző lépést kellett frigyre lépés előtt megtenniük. Először is szükséges volt mindkét érintett családnak beleegyeznie a házasságba. Ha a megegyezés megszületett, akkor közzé tették megállapodásukat. Innentől fogva a pár el volt jegyezve egymással. Végül pedig megünnepelték a lakodalmat és a pár elkezdhette közös életét. Az akkori eljegyzés rokonítható a mai fogalmaink szerinti eljegyzéssel, azon lényeges különbség kivételével, hogy mai társadalmaink messze nem tulajdonítanak akkora súlyt ennek, mint ami annak idején kijárt neki. Mikor bibliai időkben a pár jegyben járt, akkor a felek között egy olyan szövetség köttetett, amit csak a halál vagy a hűtlenség okán való válás oldhatott fel.

Minden házasságot fontolgató hívő kereszténynek először is ennek az Istentől elrendelt szövetség valós mélységeit kell megértenie, és mindenképpen ódzkodnia kell attól, hogy gondatlanul vesse abba bele magát. Isten szándéka a házassággal napjainkig változatlan, azaz annak egy életre szóló elköteleződésnek-, és nem pedig egy átmeneti időre szóló megállapodásnak, kell lennie. „Annakokáért elhagyja az ember az ő atyját és anyját; és ragaszkodik a feleségéhez, És lesznek ketten egy testté! Azért többé nem két, hanem egy test. Annakokáért a mit az Isten egybe szerkesztett, ember el ne válaszsza" (Márk 10:7-9).

A keresztény hívőknek meg kell győződniük arról, hogy valóban ismerik potenciális jövőbeli házasfelük Istenhez való hozzáállását mielőtt elkezdenének jegyben járni. A Isten Igéje egyértelműen úgy határoz, hogy hívők nem adhatják magukat társul-, és nem élhetnek „felemás igában" nem hívőkkel (2.Korinthusbeliekhez 6:14-15). Ha a hívő keresztény hitetlen emberrel köti össze életét, akkor az majdnem biztos garancia arra, hogy elpártol majd Jézus Krisztustól, mert igaz, ami meg van írva: „Ne tévelyegjetek. Jó erkölcsöt megrontanak gonosz társaságok" (1.Korinthusbeliekhez 15:33). Az Istent dicsőítő-, stabil alapon nyugvó házasság mindenek felett álló feltétele az, hogy mindkét jövőbeli házasfél szilárdan gyökerezzen a hitben, és hogy mindketten ugyanúgy odaszánják életüket Istennek.

A keresztény hívő életének teljhatalmú irányítója Isten kell legyen. Ő életünk apró vonatkozásaiban is alapvető referenciapontuk akar lenne, mennyivel inkább olyan életre szóló döntésekben, mint hogy ki lesz a házastársunk. Isten Igéjének beható ismerete-, az Istennel való élő kapcsolat ápolása-, tanácsának és vigaszának keresése imában-, valamint Szent Lelke vezetésének való engedelmesség mind olyan komponens, mely szükséges Isten életünkre szóló tervének megtudásában. Az eljegyzéssel kapcsolatos minden világi tanácsot Isten élő és ható Igéjének fényében kell tüzetesen tanulmányoznunk. Ha minden utunkban az Ő tanácsát keressük, akkor valóban Ő lesz életünk vezetője (Példabeszédek 3:5-6).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Szentírás eljegyzésről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries