settings icon
share icon
Kérdés

Helyes a keresztény hívőnek vallásos ékszereket, úgy mint feszületet, viselnie?

Válasz


Sok vita folyik arról, hogy helyénvaló-e – netalán bűnös dolog – vallásos témájú/ihletésű ékszereket, mint például keresztet vagy feszületet viselni. A keresztények csak jóval azután kezdtek el keresztet viselni, hogy a keresztre feszítés megszűnt a halálbüntetés elsődleges módozata lenni; ezért ez nem egyenértékű azzal, mintha egy ma élő ember egy miniatűr stilizált gázkamrát viselne a nyakában, ellenben azzal, ahogy azt egyesek állítják. Sokan egyszerűen úgy tekintenek a keresztre, mint a halálbüntetés eszközére, melyet szeretett Megváltónk kivégzésére használtak. Mások Jézus halálának és feltámadásának jelképeként-, Jézus áldozatának és halál feletti győzelmének hathatós mementójaként tekintenek rá, valamint Isten kegyelmi ajándékának emlékeztetőjét látják benne, amelyben felajánlja nekünk az üdvösséget. Mivel az volt Isten akarata, Jézus önszántából vállalta a kereszt gyalázatát, magára véve az egész világ bűneit, hogy megtisztítsa az Őbenne hívőket önnön bűneiktől.

A Szentírás csak abban az esetben tiltaná meg a vallási ékszerek, például kereszt vagy feszület viselését, ha az adott ékszer olyan bálvánnyá aljasulna, ami kiszorítaná Isten imádatát (1.Korinthusbeliekhez 10:14), ha annak viselője kizárólag akörül forogna, hogy az ékszer milyen külsőt kölcsönöz neki (1.Péter 3:3), vagy ha mások megbotránkoznának általa (1.Korinthusbeliekhez 8:9; Rómabeliekhez 14:13). Sokan pusztán divatcikként viselnek vallási ékszereket anélkül, hogy annak tulajdonképpeni jelképes jelentésével törődnének, vagy hogy szívbéli vágyat éreznének arra, hogy hitüket e módon juttassák kifejezésre. Ez azonban még nem zárja ki azt, hogy a keresztények is viselhessenek ilyesmit. Sok keresztény azért visel keresztet, hogy a Krisztus iránti szeretetét, tiszteletét és szolgálatát büszkén és nyilvánosan felvállalja általa, továbbá mindannak az emlékére, amit Ő tett értünk.

Más lapra tartozik az az aggodalomra okot adó jelenség, mikor az ember abba a hibába esik, hogy keresztek, feszületek, nippek, lökhárítómatricák stb. által külsőleg akarja hirdetni azt a változást, ami valójában a szívében kellene végbemenjen. Nem az általunk viselt dolgok, a tárgyaink vagy az autónkra ragasztott színes-szagos matricák tesznek minket kereszténnyé. Istent lényegében nem érdekli, hogy mit viselünk, míg öltözködésünk által valakit botladozásra nem késztetünk az Istennel való útján (Rómabeliekhez 14:20), amíg nem a külső megjelenésünk és az anyagi javaink körül forgunk. Ő a szíveket vizsgálja, hogy kiderítse, ki az, aki hűséges hozzá, hogy meglássa, az Ő követésére bátorítjuk-e embertársainkat, és hogy az Ő szeretetét közvetítjük-e feléjük. Nem mi vagyunk a bírái annak, hogy a vallási ékszerek viselése helyénvaló-e vagy sem; minden keresztény minden tettét illetően Isten jóváhagyását kell keresse. Ha a Szentírás nem emeli ki konkrétan, hogy egy adott gyakorlat megengedett vagy építő, akkor jobb, ha azt az adott illető lelkiismeretére bízzuk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Helyes a keresztény hívőnek vallásos ékszereket, úgy mint feszületet, viselnie?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries