settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia az egyedülálló keresztényekről?

Válasz


Gyakran félreértik az egyedülálló keresztényekkel kapcsolatos kérdést, illetve hogy mit mond a Biblia azokról, akik sohasem házasodnak meg. Pál így ír az 1Korinthus 7:7-8-ban: „Szeretném ugyanis, ha minden ember úgy volna, mint én magam is; viszont mindenkinek saját kegyelmi ajándéka van Istentől: kinek így, kinek amúgy. A nem házasoknak és az özvegyeknek pedig ezt mondom: jó nekik, ha úgy maradnak, mint én is.” Pál tehát azt mondja, hogy egyesek az egyedüllét ajándékát kapták, mások pedig a házasságét. Noha láthatóan szinte mindenki megnősül és férjhez megy, Istennek nem feltétlenül ez az akarata mindenki számára. Pálnak például nem kellett olyan problémák és nehézségek miatt aggódnia, amelyek a házassággal és/vagy családdal együtt járnak, hanem az egész életét Isten Igéje terjesztésének szentelhette. Ha megnősült volna, nem lehetett volna ilyen hasznos követe Istennek.

Mások azonban csapatban jobban teljesítenek, és házaspárként vagy családként hatékonyabban tudják szolgálni Istent. Mindkét embercsoport egyaránt fontos. Nem bűn, ha egyedül marad valaki, akár haláláig is. Nem az a legfontosabb az életben, hogy társat találjunk, és családot alapítsunk, hanem hogy Istent szolgáljuk. Olvassuk a Bibliát és imádkozzunk, hogy minél inkább megértsük Isten Igéjét! Ha kérjük Istent, hogy jelentse ki nekünk magát, Ő válaszolni fog (Mt 7:7), és ha arra kérjük, hogy használjon bennünket munkájában, Ő ezt is megteszi. „Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes” (Róm 12:2).

Az egyedülálló létre nem szabad úgy gondolni, mint valamiféle átokra vagy annak a jelére, hogy „valami nincs rendjén” az illetővel. Noha a többség megházasodik, és a Bibliából arra következtethetünk, hogy a legtöbb ember számára a házasság Isten akarata, az egyedülálló keresztények semmi esetre sem tekinthetők „másodosztályú” hívőknek. Az 1Korinthus 7 sokkal inkább arra látszik utalni, hogy az egyedülálló élet egyfajta magasabb rendű elhívás. Mint minden más területtel, úgy a házassággal kapcsolatban is Istentől kell bölcsességet kérnünk (Jak 1:5), ha pedig az Ő tervét követjük – legyen az a házasság vagy az egyedüllét –, részünk lesz az Isten által nekünk szánt örömben és áldásokban.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia az egyedülálló keresztényekről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries