settings icon
share icon
Kérdés

Helyes dolog a kereszténynek éjszakai szórakozóhelyekre járnia? A diszkózás/bulizás bűn?

Válasz


Ha kendőzetlenül kell kimondani az igazságot, akkor az a helyzet, hogy az éjszakai szórakozóhelyek a Sátán által irányított világrendszerünk szerves részét képezik. Ezek a helyek azzal a céllal jöttek létre, hogy az ember minél könnyebben átadhassa magát bűnös késztetéseinek. Ezek a szórakozóhelyek gyakorlatilag két, jól körülírható, cél köré szerveződnek: egyfelől az alkoholfogyasztás-, másfelől pedig az ellenkező nemű vendégek szexuális célzatú megismerése köré. Persze ezeken a helyeken zene és tánclehetőség is van, a valóság azonban az, hogy az egyedülálló emberek legtöbbje ivás és ismerkedés céljából látogatja ezeket a helyeket. Az éjszakai szórakozóhelyek e világból valók, míg a keresztényeknek felhívásuk van arra, hogy ne szeressék e világ dolgait. Az, hogy a keresztények nem e világból valók pontosan azt jelenti, hogy minket nem kell azok a dolgok érdekeljenek, melyek az ember bűnös természetét szólítják meg, és így nem is kell ezekre a dolgokra vágynunk.

Mikor Pál apostol hozzánk, keresztényekhez szólván, a világi szokások követését tárgyalja, akkor így szól az Efézusbeliekhez 4:17-24 igerészben: „Ezt mondom annakokáért és bizonyságot teszek az Úrban, hogy ti többé ne járjatok úgy, mint egyéb pogányok is járnak az ő elméjöknek hiábavalóságában, Kik értelmökben meghomályosodtak, elidegenültek az isteni élettől a tudatlanság miatt, mely az ő szívök keménysége miatt van bennök; Kik erkölcsi érzés nélkül, önmagukat a bujálkodásra adták, minden tisztátalanságnak nagy nyereséggel való cselekedésére. Ti pedig nem így tanultátok a Krisztust; Ha ugyan Őt megértettétek és Ő benne megtaníttattatok, úgy a mint az igazság a Jézusban: Hogy levetkezzétek ama régi élet szerint való ó embert, mely meg van romolva a csalárdság kívánságai miatt; Megújuljatok pedig a ti elméteknek lelke szerint, És felöltözzétek amaz új embert, mely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben." Pál apostol itt azokról az emberekről beszél, akik Istent kizárván életükből átadják magukat az érzékiségnek, és minden tisztátalanság nagy haszonnal kecsegtető tetteit gyakorolják.

Isten akarata nyilván nem az, hogy könnyen és szándékosan átadjuk magunkat a bűnnek. Vegyük észbe miképp szól Isten erről: „ Hogy levetkezzétek ama régi élet szerint való ó embert, mely meg van romolva a csalárdság kívánságai miatt." Isten tehát azt mondja nekünk, hogy mikor engedünk bűnös természetünk késztetéseinek, akkor vágyaink mindig félrevezetnek majd minket. Sátán a hazugság és minden hamisság mestere, így tehát képes arra, hogy a káros dolgokat jó színben tüntesse fel. A bulizás felületesen szemlélve tök jó dolog, hiszen szórakoztató, izgalmas, és hát ugye „jó buli". Ez azonban csak egy csali. Sátán igyekszik az érzéki örömök ígéretével vakítani bennünket, miközben a következményeket kitakarja. A legtöbb szórakozóhelyen megtalálható alkohol-, drogok és szex elegye kivétel nélkül káros, mind szellemileg és mind fizikailag. Isten egy kitüntetett szerepet szánt a szexuális együttlétnek, mégpedig a házasság megtartó kötelékén belül. Ezzel szavatolta, hogy a magány, a másnap reggeli (ön)undor és bűntudat, és az esetleges nemi betegségek, úgy mint a HIV, ne fosszák meg a házasságban élő férfit és nőt fizikai kapcsolatuk betetőzésének örömétől. Akik nem élnek ezzel az isteni védelemmel és garanciával és nem hisznek Istennek, azok elkerülhetetlenül megsértik maguk és partnerük testét és lelkét.

Isten azt szeretné, hogy igazak és szentek legyünk, hiszen Ő ilyennek teremtett minket. Az Istennek tetsző életvezetés öröme messze meghaladja azt az ideig-óráig tartó tűnő örömöt, amivel a világ kecsegtet. Sokan, akik az éjszakai élet részesei, vagy azok voltak, egybehangzóan azt állítják, hogy ebben az életstílusban nem találhatunk hosszú távú örömöt és valós elégedettséget, hanem csak kábító ürességet. Csak Isten képes minden vágyunk betöltésére, csak Ő adhatja meg azt az örömöt és boldogságot, melyre mindnyájan vágyunk. A bulizás ennek csak az olcsó, filléres másolata. Az éjszakai szórakozóhelyeken maradandó örömöt nem találunk, csak a bűn csábítását.

Ezek a helyek nem keresztény hívő testvéreknek valók. A nyilvánvaló csábítások mellett számba kell vegyük a keresztény tanúbizonyság kérdését is. Mikor nem hívő felebarátaink tanúi lesznek, amint a gyakorló keresztény hívő elmerül a bűnös élethelyzetekben, akkor Jézus Krisztus személye gyaláztatik és becsméreltetik. Jézus Krisztus akarata az, hogy fény és só legyünk ebben a világban, hogy minden ember lássa a jó tetteinket és ezért a Mennyei Atyát dicsérjék (Máté 5:16). Hogyan is világíthatna Jézus Krisztusban kapott új életünk egy éjszakai bárban? Még ha a keresztény testvér saját maga nem is vesz részt bűnös kicsapongásokban, az éjszakai szórakozóhelyen való puszta jelenléte is kétes jeleket ad a figyelő világnak, így ez ártalmas és helyes elkerülni.

EnglishVissza a magyar oldalra

Helyes dolog a kereszténynek éjszakai szórakozóhelyekre járnia? A diszkózás/bulizás bűn?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries