settings icon
share icon
Kérdés

Helyes dolog a keresztény hívőnek partikra járni? Mit mond a Biblia a bulizásról?

Válasz


A rövid válasz talán úgy hangozna, hogy "az a partitól függ". A bulik népszerűek, hiszen jó alkalmat kínálnak arra, hogy találkozhassunk barátainkkal, hogy új embereket ismerhessünk meg, és hogy kellemes időt töltsünk egymás társaságában. Az ember társas lénynek lett teremtve. Csoportokban élünk, dolgozunk, és a társadalmi életben is többnyire közösségi lényként veszünk részt. Mikor tehát egy jót bulizni szeretnénk, akkor abban gyakorlatilag a társas érintkezés-, a szórakozás-, és a kikapcsolódás iránti igényünk nyilvánul meg.

A keresztény ember természetes társas igénye mellé járul még a szellemi közösség utáni mély vágyódása. Az Újszövetség szövegében található eredeti görög szó, a koinonia, legtöbbször közösségként, társaságként-, társas kapcsolatként-, résztvételként kerül fordításra. A keresztény gyülekezet szempontjából a szellemi közösség a legfontosabb. A Szentírás azt közli velünk, hogy hívőként Jézus Krisztussal (1.Korinthusbeliekhez 1:9), az Atyával (1.János 1:3), és a Szent Lélekkel (Filippibeliekhez 2:1) egy közösségre hívattunk el. János apostol azt is megosztja velünk, hogy Jézus a kereszten kiontott vérének érdeme által (1.János 1:7) mindnyájan egy közösség részeivé váltunk. Pál apostol ehhez még hozzáfűzi, hogy Jézus szenvedéseiben is részt veszünk (Filippibeliekhez 3:10). Arra is figyelmeztet minket, hogy a gonosszal semmilyen közösséget ne vállaljunk (1.Korinthusbeliekhez 10:20). Hasonlóan, mint ahogyan a fénynek sincsen közössége a sötétséggel, a keresztény hívőnek se legyen semmi közössége a bűnnel.

A szóban forgó kérdéssel az a fő probléma, hogy a kérdésben szereplő bulik valahogy sohasem "gyülekezeti partik". A keresztény gyülekezetek által szervezett partiknál ez a kérdés igazán fel sem merül. A kérdés általában olyan világi partikra vonatkozik, melyekre a féktelen ivászat, a korhatár alatti alkoholfogyasztás, a drogozás, és az egyéjszakás együttlétek jellemzőek. Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy minden nem-keresztény ember folyamatosan csak így viselkedik egy bulin, azt viszont fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az ilyen partit — minden erkölcstelen és törvénysértő magatartásával együtt — el kell kerüljük. Hívő emberként jól tesszük, ha mindig éberek vagyunk a kísértéssel szemben, és észben tartjuk, hogy "a rossz társaság jó erkölcsöt is megront" (1.Korinthusbeliekhez 15:33). Ha csupán részt veszünk az ilyen partikon, és nem is esünk bűnbe, akkor is csökken a Jézus Krisztus melletti bizonyságunk ereje, és egyesek talán a puszta jelenlétünk által is megbotránkoznak Jézus nevében (Rómabeliekhez 2:24). A Szentírás így szól hozzánk ma is: "Álljon el a hamisságtól minden, a ki Krisztus nevét vallja" (2.Timótheushoz 2:19).

Olyan keresztények is vannak, akik konkrétan azzal céllal látogatnak partikat, hogy Jézus Krisztus hitét hitetlen embertársainkkal is megosszák. Világos, hogy mindig készen kell álljunk vallást tenni "a bennünk lévő reménységről" (1.Péter 3:15). Egy ilyen kezdeményezés azonban kimondatlanul is azt feltételezi, hogy a bulin résztvevők — ott és akkor — nyitottak az evangélium örömhírére. Egy olyan bulin azonban, ahol folyik az alkohol, túlcsordul az érzékiség, és hemzsegnek a kábítószerek, ott alig akad majd esélyünk ilyen embert találni. Míg keresztény hívőként érdemes minden lehetőséget megragadnunk, hogy más hívőkkel szellemi közösségünk lehessen, addig nagyon is óvatosak kell legyünk a kísértésekkel szemben, és azt sem engedhetjük, hogy a Jézus Krisztusról tanúskodó életünk bizonysága meginogjon a világ figyelő szemeiben.

EnglishVissza a magyar oldalra

Helyes dolog a keresztény hívőnek partikra járni? Mit mond a Biblia a bulizásról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries