settings icon
share icon
Kérdés

Kell-e/helyes-e a keresztényeknek biztosítást kötniük?

Válasz


A keresztények gyakran nehezen tudják eldönteni, hogy kössenek-e biztosítást vagy sem, illetve hogy a hit hiányára enged-e következtetni, ha biztosítást kötnek. Ez egészséges dilemma, melyre minden hívőnek a Szentírás vizsgálata alapján kell olyan választ találnia, amit alá is tud támasztani.

Először is le kell szögeznünk, hogy a biztosításról konkrétan sehol sincs szó a Bibliában. Ha valamiről nem beszél konkrétan Isten Igéje, akkor a teljes Biblia alapelveiből és tanításaiból kell levonnunk a következtetéseket. A kapcsolódó bibliai alapelvek összegyűjtése után többen többféle személyes meggyőződésre juthatnak, s a Róma 14 arra tanít, hogy ilyen helyzetekben tartsuk tiszteletben mások véleményét. Ugyanez a fejezet hívja fel a figyelmet arra is, hogy a hívő embernek biztosnak kell lennie a maga meggyőződése felől (Róm 14:5). A szöveg azt sugallja, hogy alaposan tanulmányoznunk kell Isten Igéjét, majd annak alapján foglaljunk állást a Bibliával egyező módon. Ugyanezen fejezet utolsó verse arra hívja fel a figyelmet, hogy döntésünk a hit cselekedete kell, hogy legyen.

Lássunk tehát néhány bibliai alapelvet a biztosítás témájához kapcsolódóan:

Engedelmeskednünk kell a fölénk rendelt hatalmasságoknak. Ahol tehát a törvény biztosítás megkötését írja elő (például a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében), ott ennek megfelelően kell eljárnunk. Gondoskodnunk kell a családunkról. Éppen családunk érdekeit szem előtt tartva gondolnunk kell a jövőre. Az előrelátáshoz tartozhat a valamelyik szülő váratlan halálára való felkészülés is. Az életbiztosítás a hitetlenség jelének, a pénz szerelmének, a körültekintő tervezésnek és rendelkezésre álló pénzeszközök bölcs befektetésének egyaránt tekinthető – az egyes emberek körülményei és meggyőződései eltérhetnek ezen a területen. Annyi bizonyos, hogy az előrelátás és tervezés Isten szerint való. József előrelátásával nem csupán Egyiptom népét mentette meg, hanem Izráel nemzetét, sőt Krisztus vérvonalát is a kihalástól (1Móz 41).

Tanulmányozzuk Isten Igéjét és tőle kérdezzük meg, hogy mit tegyünk életünknek ezen és minden más területén is. A Zsidó 11:6-ben azt olvassuk, hogy hit által lehetetlen tetszeni Istennek. A valódi kérdés tehát minden esetben így hangzik: „Tetszik-e ez a mennyei Atyámnak?” Érdemes megfontolnunk a Jakab 4:17-et is, miszerint ha tudnánk jót cselekedni, de mégsem tesszük, bűnt követünk el. Szintén ide kapcsolódik az 1Timóteus 5:8 is, ahol az áll, hogy aki szolgálni szeretne mások felé, azt a saját családjában kell elkezdenie. A biztosítás hasznos eszközként járulhat hozzá e célok eléréséhez.

EnglishVissza a magyar oldalra

Kell-e/helyes-e a keresztényeknek biztosítást kötniük?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries