settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent, hogy keressük először az Isten országát?

Válasz


A hegyi beszédben Jézus azt mondta, hogy keressük először az Isten országát (Máté 6:33). Az igevers jelentése olyan konkrét, amilyennek hangzik. Isten dolgait előbbre kell helyeznünk, mint a világéit. Először is, azt jelenti, hogy keressük az üdvösséget, amely Isten országának a velejárója, mivel ez értékesebb minden földi gazdagságnál. Ez azt jelenti-e, hogy figyelmen kívül kell hagynunk az ésszerű, mindennapos tevékenységeinket, amelyek segítségével életben tudunk maradni? Egyáltalán. De a hívőnek másképp kell ezekhez hozzáállnia. Ha elsősorban Isten dolgaival akarunk foglalkozni – üdvösséget keresünk, engedelmeskedünk neki, és megosztjuk országának a jó hírét másokkal –, akkor ígéretéhez híven Ő gondoskodik a mi dolgainkról. Ha ez így van, akkor mi miatt aggódunk?

De honnan tudhatjuk, hogy valóban Isten országát keressük-e először? Van néhány kérdés, amit feltehetünk magunknak: „Mire fordítom elsősorban az energiámat? Olyan javakra és tevékenységekre költöm-e az összes időm és pénzem, amelyek minden bizonnyal elvesznek, vagy Isten szolgálatára, aminek az eredményei örökérvényűek lesznek? Azok a hívők, akik megtanulták valóban Istent tenni az első helyre, megnyugodhatnak ebben a szent igazságban: „ezek is mind ráadásul megadatnak nektek."

Isten megígérte, hogy gondot visel övéiről, és minden szükségletüket betölti (Filippi 4:19), de amit Ő tart szükségletnek, gyakran eltér attól, amit mi szükségesnek találunk, és az Ő időzítése csak néha egyezik az elvárásainkkal. Lehet például, hogy szerintünk gazdagságra és előmenetelre van szükségünk, de Isten tudja, hogy valójában szegénységre, veszteségre vagy magányra van szükségünk. Amikor ez a helyzet, nem vagyunk egyedül. Isten Jóbot is és Illést is szerette, de megengedte, hogy Sátán tönkretegye Jóbot (mindent az Ő szeme láttára), és megengedte, hogy az a gonosz nő, Jezabel megtörje az Ő prófétájának, Illésnek a lelkét (Jób 1-2, 1Királyok 18-19). Mindkét esetben Isten helyreállítása és gondoskodása követte a próbákat.

Isten országának ezek a „negatív" aspektusai ellentmondanak annak a világszerte teret hódító eretnekségnek, amelyet „jóléti evangéliumnak" neveznek. Egyre több hamis tanító toboroz híveket azzal az üzenettel, hogy Isten azt szeretné, ha gazdag volnál." De ez a filozófia nem a Biblia üzenete, és biztos, hogy nem a Máté 6:33 üzenete, amely nem a vagyonszerzés képlete, hanem Isten eljárásának a bemutatása. Jézus azt tanította, hogy figyelmünket fordítsuk el a világról – annak státuszáról és hazug csábításairól –, és fordítsuk Isten országának dolgai felé.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent, hogy keressük először az Isten országát?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries