settings icon
share icon
Kérdés

Milyen feleséget keressek?

Válasz


Nincs fontosabb kapcsolat egy férfi életében – az Úr Jézus Krisztuson keresztül Istenhez fűződő kapcsolat után –, mint a házassága. A társra vágyó férfinak mindenekelőtt olyan nő után kell kutatnia, aki hisz Jézus Krisztusban. Pál apostol arra int bennünket, hogy ne legyünk hitetlenekkel „felemás igában” (2Kor 6:14). Az Isten szerinti és igazán boldog házasság feltétele, hogy a férfi és a nő egyetértésben legyen e legfontosabb kérdés tekintetében.

Ugyanakkor az, ha keresztény hívővel kötünk házasságot, önmagában még nem garantálja, hogy „egyenlő igában” leszünk vele. Még ha keresztény is az illető, nem biztos, hogy szellemi értelemben igazán illik hozzánk. Talán mások a céljai a hitéletben, más tanításokat tart fontosnak, vagy nem rajong ugyanúgy Istenért, mint mi. Ne feledkezzünk meg ezekről a kulcsfontosságú tulajdonságokról. Sok férfi kizárólag az érzelmi vagy testi vonzalom okán köt házasságot, ám az ilyen párkapcsolatok kudarcra vannak ítélve.

Hogy milyen Isten szerinti tulajdonságokat érdemes keresni egy nőben? A Bibliában több alapelvről is szó van, melyek segítségével kirajzolódik előttünk az istenfélő asszony képe. Az istenfélő asszony először is aláveti magát az Úrnak. Pál apostol tanítása szerint az asszony ugyanúgy kell, hogy alárendelje magát a férjének, mint az Úrnak (Ef 5:22-24). Ha egy asszony nem rendeli alá magát Istennek, valószínűleg a férjének való engedelmességet sem tartja majd fontosnak szellemi jólléte szempontjából. Másnak engedelmeskedni, a maga akaratáról lemondani azonban csak az tud, akit betöltött az Úr. Ha egy nő élete középpontjában Isten van, jó feleség válhat belőle.

Pál a gyülekezeti vezetőknek szóló tanításában is szót ejt néhány kívánatos asszonyi tulajdonságról. „Feleségük is hasonlóan tiszteletre méltó legyen: nem rágalmazó, mértékletes, mindenben hűséges” (1Tim 3:11). Más szóval, az ilyen asszony nem beképzelt, tudja, hogy mikor szóljon, és mikor hallgasson, és mindig kitart a férje mellett. Az Úrhoz fűződő kapcsolata és saját szellemi növekedése a legfontosabb a számára.

A házasság nagyobb kötelezettséget ró a férjre, mint a feleségre, mert Isten a férjet a feleség és a család fejévé rendelte. Ez a szerep Krisztus és az egyház kapcsolatát mintázza (Ef 5:25-33), és a szeretetben gyökerezik. Ahogyan Krisztus szerette az egyházat és önmagát adta érte, a férfinak is úgy kell szeretnie a feleségét, mint a saját testét. Ahhoz, hogy egy férfi a házasságában és a családjában is sikeresnek bizonyuljon, nélkülözhetetlen, hogy személyes és szoros kapcsolatot ápoljon az Úrral. A szellemében egyre érettebbé váló, Isten dicsőségét kereső férfi ismérve, hogy hajlandó áldozatot hozni és önként szolgává lenni házassága érdekében. Fontos, hogy az ember bölcsen, a bibliai tulajdonságok meglétére ügyelve válasszon feleséget magának, de éppennyire fontos, hogy ő maga is folyamatosan növekedjen a szellemi életben, és alárendelje magát Isten akaratának. Ha egy férfi mindent megtesz azért, hogy azzá váljon, akinek Isten látni akarja, a feleségének is tud majd segíteni abban, hogy ő is Isten akarata szerinti asszonnyá legyen. Ekkor lehet részük olyan házastársi kapcsolatban, amelyről – Istennel együtt – mindig is álmodtak.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen feleséget keressek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries