settings icon
share icon
Kérdés

Kérdések Ádámról és Éváról?

Válasz


Vajon Ádámnak és Évának volt lelki üdvössége? Erre a kérdésre a Biblia alapján nem tudunk egyértelmű feleletet adni, ugyanis ez nem derül ki a Szentírásból. Ádám és Éva volt az egyetlen emberpár, aki közvetlen kapcsolatban állt Istennel, akik „színről-színre" ismerhették Őt, mielőtt engedtek a bűn csábításának. Ennek a kapcsolatnak az eredményeként valószínűleg még a bűnbeesésük után is teljesebb ismerettel rendelkeztek Istenről, mint közülünk ma bárki. Ádám és Éva minden bizonnyal hitt Istenben, és tudatában voltak Istentől való szakadatlan függőségüknek. Isten az emberi nem bűnbeesése után is szólt Ádámhoz és Évához és változatlanul gondoskodott minden igényükről. Mindketten ismerték Isten ígéretét, mely szerint Ő maga fog gondoskodni a Megváltó eljöveteléről (Genezis 3:15). Isten volt az, aki állati bőrből ruhát készített az első emberpárnak (Genezis 3:21), miután bűnük folyományaként ráébredtek (szellemi) mezítelenségükre. Sok Bibliatanító egybehangzóan állítja, hogy az emberiség bűnéért ontott ártatlan állatnak a vére félreérthetetlenül mutat az Úr Jézus Krisztus szabad akaratból tett áldozati halálára, amely által végül az egész világ bűneit elvette. Ha követjük ezt a gondolatmentetet, akkor elég logikusnak tűnik, hogy Isten Ádámot és Évát is megmentette, azaz biztos hitük lehetett lelki üdvösségükben.

Hány gyermeke volt Ádámnak és Évának? A Szentírásban nem találunk erre vonatkozóan pontos számot. A Biblia viszont elárulja nekünk, hogy az első emberpárnak Káinon (Genezis 4:1), Ábelen (Genezis 4:2) és Séthen (Genezis 4:25) kívül sok más fia és lánya volt (Genezis 5:4). Ádám és Éva sok száz éven keresztül nemzettek gyermekeket, akiknek a számuk óvatos becslések szerint is minimum 50-re tehető.

Mikor teremtette Isten pontosan Ádámot és Évát? Ha az Ószövetség-, valamint konkrétan Genezis 5 fejezetének történelmi korait lekövetjük és visszafejtjük, akkor azt mondhatjuk, hogy Ádám és Éva valószínűleg valamikor az időszámításunk előtti 4. évezred körül lettek megteremtve.

Ádámot és Évát barlanglakó ősemberekként kell elképzelnünk? Mózes első könyvének (Genezis) harmadik fejezetének beszámolója szerint Ádám és Éva képesek voltak az Istennel folytatott teljesen intelligens kommunikációra. Meglehet, hogy egyes (mai) koncepcióink hiányában nézeteik mai szemmel primitívnek tűnnének, azonban intellektuális téren semmiképp sem voltak alsóbbrangúak, vagy bármilyen formában hasonlatosak a majmokhoz. Épp ellenkezőleg: Ádám és Éva a valaha élt legtökéletesebb emberpár volt világunk egész történelmében.

Meddig tartózkodott Ádám és Éva az Édenkertben a bűnbeesés előtt? A Szentírás nem hozza tudtunkra, hogy pontosan mennyi időt töltött Ádám és Éva az Éden kertjében mielőtt engedtek volna a bűnnek. Úgy tűnik, hogy elég rövid idő óta voltak csak a kertben, lehet hogy mindössze csak egy pár napot töltöttek ott. Ádámnak és Évának csak a bűnbeesés után született gyermeke (Genezis 4:1-2), így nem tűnik túl valószínűnek, hogy sokáig Isten Kertjében tartózkodtak volna.

Vajon Ádámnak és Évának volt köldöke? Az emberi köldök testünk azon pontja, ahol az anyát és meg nem született gyermekét összekötő köldökzsinór be/kilép a testbe. Ádám és Éva – Isten közvetlen teremtményei lévén – nem természetes születés eredményeként látták meg a napvilágot. Így tehát Ádámnak és Évának jó eséllyel nem volt köldöke.

EnglishVissza a magyar oldalra

Kérdések Ádámról és Éváról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries