settings icon
share icon
Kérdés

Mi a keleti ortodox egyház, és miben hisznek az ortodox keresztények?

Válasz


A keleti ortodox egyház nem egyetlen egyházat jelent, hanem 13 önálló felekezetet tömörít magába, melyek elnevezése országonként más és más (például Görögkeleti Egyház, Orosz Ortodox Egyház). Egységesek a szentségekről, tantételekről, liturgiáról és egyházvezetésről vallott nézeteik, de mindegyik autonóm módon, önállóan kormányozza magát.

Az egyes ortodox egyházak élén a pátriárka áll. A konstantinápolyi (Isztambul, Törökország) pátriárkát tekintik az ökumenikus – vagy egyetemes – pátriárkának. Szerepe valamelyest hasonló a római katolikus pápáéhoz, ám a pápával ellentétben, akit VICARIUS FILIUS DEI (Isten Fiának helytartója) néven említenek, a konstantinápolyi püspök az ortodox hit szerint PRIMUS INTER PARES, azaz „első az egyenlők közt”. Különleges tiszteletet élvez, de nem avatkozhat bele a 12 másik ortodox felekezet ügyeibe.

Az ortodox egyház Krisztus egyetlen igaz egyházának tartja magát, és az apostoli tekintély hagyományozásának töretlen láncán keresztül az első apostolokra próbálja visszavezetni a múltját. Az ortodox gondolkozók vitatják mind a római katolikusok, mint a protestánsok szellemi állapotát, és néhányuk egyenesen eretneknek bélyegzi őket. Az ortodox hívek a katolikusokkal és a protestánsokkal egyetemben vallják a szentháromságot, a Bibliát Isten Igéjének tekintik, Jézust pedig Isten Fiának, és sok más bibliai tanban is hisznek, tanaik mégis sokkal több egyezést mutatnak a római katolikus hittel, mint a protestáns kereszténység tanításával.

A hit általi megigazulás tana sajnálatos módon teljes mértékben hiányzik az ortodox egyház történelméből és teológiájából. Az ortodoxia ehelyett a theózis („az Istennel való egyesülés”, szó szerint: „megistenülés”) tanát hangsúlyozza, minek során a keresztények fokozatosan egyre hasonlóbbá válnak Krisztushoz. Sok ortodox hívő nem érti, hogy a „megistenülés” csak a megváltás következménye lehet, nem pedig a megváltás elnyerésének feltétele. A Bibliának ellentmondó további ortodox tanok az alábbiak:

Az egyházi hagyománynak és a Szentírásnak egyforma tekintélyt tulajdonítanak.
Lebeszélik a híveket arról, hogy a Bibliát a hagyománytól függetlenül értelmezzék.
Vallják Mária örök szüzességét.
Imádkoznak a halottakért.
Megkeresztelik az újszülötteket, és nem hangsúlyozzák az egyéni felelősséget és hitet.
Lehetségesnek tartják az üdvösség halál utáni elnyerését.
Lehetségesnek tartják az üdvösség elvesztését.

Bár a keleti ortodox egyházból is kikerülte kiváló prédikátorok, és az ortodox hívők között is sokan vannak, akik üdvösséget nyertek és élő kapcsolatuk van Jézus Krisztussal, maga az ortodox egyház nem olyan üzenetet hirdet, amelyet össze lehetne egyeztetni Krisztus bibliai evangéliumával. A keleti ortodox egyházból hiányzik a reformációnak a Biblia, a hit, a kegyelem és Krisztus kizárólagosságára felhívó tanítása, amely túlságosan drága kincs ahhoz, hogy lemondhassunk róla.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a keleti ortodox egyház, és miben hisznek az ortodox keresztények?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries