settings icon
share icon
Kérdés

Mi a kegyes halál?

Válasz


A kegyes halál az az eljárás, amely során egy személy vagy állat életének fájdalommentesen véget vetnek, vagy az orvosi kezelés megvonása által lehetővé teszik, hogy meghaljon, általában fájdalmas és gyógyíthatatlan betegség miatt. A kegyes halálra gyakran eutanáziaként is utalnak.

A görög eutanázia szó jelentése „jó halál", amely a kegyes halál kifejezéssel egyetemben vigasztalóan csenghet súlyos orvosi esetekben. Ha egy személy, különösen akkor, ha családtag vagy közeli barát, fájdalomban, szellemi hanyatlásban vagy más súlyos állapotban él, az ösztön azt diktálja, hogy bármi áron véget vessünk az illető szenvedéseinek. Ez a fájdalomenyhítési vágy néha annyira eluralkodhat a gondozóban vagy a páciensben, hogy felülkerekedhet az alapvetően mélyebb indíttatásnak, hogy óvjuk meg az életet és éljünk túl.

A szenvedés megszüntetése iránti vágy és a túlélés iránti vágy közti dilemma nem új keletű. Ami azt illeti, az egyik legrégebbi bibliai történet arról számol be, hogy szenvedései közepette Jób a halálát kívánja. Jób az élete felett siránkozik, és azt kéri Istentől, hogy inkább ölje meg, semmint hogy hagyja – érzelmileg, testileg és lelkileg –, szenvedni (Jób 6:8-11). Jób találóan azt mondja: „Úgy, hogy inkább választja lelkem a megfojtatást, inkább a halált, mint csontjaimat. Utálom! Nem akarok örökké élni. Távozzál el tőlem, mert nyomorúság az én életem" (Jób 7:15-16, Károli).

Egyetért-e a Biblia Jób érzéseivel? Azt minden bizonnyal elismeri, hogy ilyen érzések léteznek. Más, szentírásbeli szereplők is kérték kétségbeesésükben a korai halált, beleértve Illést (1Királyok 19:4) és Sault (1Krónikák 10:4). A Szentírás elismeri, hogy az érzelmek, sőt a logika is a „kegyes halál" elvét támasztják alá. Mi azonban nem érzelmek vagy logika által élünk, hanem hit által (Róma 1:17). Isten tervei és elgondolásai felfoghatatlanok számunkra. Ő az élet adója és fenntartója (Nehémiás 9:6), és nekünk nincs jogunk magunkhoz venni ezt a hatalmat. Jób története vége felé barátja, Elihu, figyelmezteti: „Vigyázz, ne fordulj a gonoszsághoz, ne válaszd azt a nyomorúság helyett" (Jób 36:21). Nem a mi dolgunk eldönteni a halálunk idejét vagy módját. A kegyes halál Isten terve és hatalma elleni vétek.

Dietrich Bonhoeffer egy német teológus volt, aki sok személyes szenvedésen ment át. A második világháborúban a Harmadik Birodalom alatt börtönbe vetették és végül kivégezték. A börtön ideje alatt ezt írta poszthumusz megjelent Etika című művében: „Az élet kioltásának joga Istent illeti, mivel csak Isten ismeri a célt, amely felé az élet tart. Isten maga akarja eldönteni, hogy megtartson-e vagy elvessen egy életet."

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a kegyes halál?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries