settings icon
share icon
Kérdés

Mi a karizmatikus mozgalom?

Válasz


A karizmatikus mozgalom egy felekezetközi keresztyén ébredési mozgalom, és egyike a mai keresztyénség egyik legnépszerűbb és legyorsabban növő irányzatainak. A mozgalom gyökere 1906-ra vezethető vissza Kaliforniába, Los Angelesbe, ahol az Azusa utcában a metodisták indították el az ébredést. Itt azt állították emberek, hogy az ApCsel 2-ben leírt pünkösdi eseménynek megfelelően „megkeresztelkedtek a Szent Szellemben". A nyelveken szólás és a gyógyítás lelki őrületbe kergette az embereket. Az alkalmon résztvevők Amerika-szerte terjesztették lelkesedésüket, és így elkezdődött a pünkösdista/karizmatikus mozgalom.

Az 1970-es évek elejére a mozgalom Európát is elérte, és a '80-as években folyamatosan terjedt, több új felekezetet hozva létre. Nem ritka a mozgalom hatása olyan felekezetekre sem, mint a baptista, református és evangélikus, de más felekezetekre sem.

Az elnevezés a görög charis szóból származik, amelynek jelentése „kegyelem", illetve a mata szóból, amelynek jelentése „ajándék." A charismata, jelentése tehát: „kegyelmi ajándék." Azt hangsúlyozza, hogy a Szentlélek jelenlétének jele a Szentlélek ajándékainak a megnyilvánulása. Ezeket az ajándékokat karizmáknak is hívjuk, vagy lelki ajándékoknak, amelyek révén az egyén feltehetően befolyást vagy hatalmat gyakorolhat egy nagyszámú tömegen. A legelterjedtebb karizmák a nyelveken szólás és a prófétálás. A karizmatikusok szerint a Szentlélek első századi megnyilvánulásait ma is megtapasztalhatjuk és gyakorolhatjuk.

A karizmatikus mozgalom leginkább arról híres, hogy a nyelveken szólást, más néven glosszoláliát), az isteni gyógyítást és a prófétálást a Szentlélek jelenlétének bizonyítékaként fogadják el. Az alkalmak zömét az jellemzi, hogy átszellemülten énekelnek, táncolnak, a „lélekben" kiabálnak, és felemelt kezekkel és karokkal imádkoznak. A betegek olajjal való megkenése ugyancsak része az istentiszteletnek. A mozgalom ennek köszönheti terjedését és népszerűségét. Habár a növekedés és népszerűség minden bizonnyal fontos dolgok, nem jelentik azt, hogy az igazság áll mögöttük.

Arra a kérdésre tehát, hogy biblikus-e a karizmatikus mozgalom a legjobb válasz ez: tudjuk, hogy a teremtéstől fogva a Sátán alattomos terve az, hogy éket üssön Isten gyermekei és Isten tévedhetetlen igéje közé. Az Éden kertjében kezdte el, amikor a kígyó megkérdezte Évát: „Valóban azt mondta Isten..." (1Mózes 3:1), ezáltal kérdőjelezve meg Isten tekintélyét és hitelességét. Attól a naptól fogva folyamatosan támadja a Biblia tévedhetetlenségét és elégtelenségét. Kérdés nélkül, tudjuk, hogy a Sátán felgyorsította ezt a folyamatot (1Péter 5:8).

Manapság a démoni tevékenység egyre nagyobb veszélyt jelent a csodák területén. Ha a Sátánnak nem sikerül elvennie tőlünk a Bibliát, akkor minket szakít el a Bibliától. Egyszerűen arra készteti a keresztyéneket, hogy figyelmüket férfiak és nők természetfeletti megtapasztalásainak a beszámolóira fordítsa. Ennek eredményeként azok, akik mások tapasztalataira hagyatkoznak, sem időt nem szánnak rá, sem érdeklődést nem tanúsítanak az iránt, hogy Isten igazságát megismerjék a Szentírásból.

Azt nem tagadjuk, hogy Isten tesz csodákat. A karizmatikus mozgalom eseményei közt lehetnek olyanok, amelyek a Szentlélek valódi munkái. Az alapvető igazság azonban az, hogy Krisztus testének nincs szüksége új apostolokra, új hitgyógyítókra, sem önjelölt csodatevőkre. A gyülekezetnek arra van szüksége, hogy visszatérjünk Isten igéjéhez, és a Szentlélek erejével és szeretetével Isten teljes akaratát hirdessük.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a karizmatikus mozgalom?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries