settings icon
share icon
Kérdés

Helytelen dolog-e intim kapcsolatot létrehozni közeli rokonnal?

Válasz


Hogy milyen kapcsolatokat tiltott meg Isten az ószövetségi törvényben, az a 3Mózes 18:6-18-ban van felsorolva. Ebben a szakaszban az izraeliták azt a parancsot kapják, hogy ne házasodjanak szüleikkel, mostoha szüleikkel, unokáikkal (és magától értetődően nagyszüleikkel), testvéreikkel, szüleik testvéreivel (nagybácsi, nagynéni) vagy féltestvéreikkel. Az unokatestvérek közti házasságot sehol nem tiltja a Biblia.

Az emberiség korai szakaszában kevés ember létezett. Ennek eredményeként gyakran szükségszerű volt közeli rokonokkal házasodni. Csak az emberiség elszaporodása után vált lehetővé, hogy rokonok között ne kelljen házasodni. Az emberiség kezdetén a humán genetikai kód nem volt annyira romlott, mint manapság. Ezért biztonságos volt a közeli rokonok közti kapcsolat, és lehettek gyermekeik. Kevés kockázata volt annak, hogy egy gyermek genetikai rendellenességgel szülessen. Miután az emberi faj elterjedt, a bűn miatt megromlott a humán genetikai kód, és Isten megtiltotta a közeli rokonok házasságát.

Abban tehát alapvetően semmi rossz nincs, ha közeli rokonnal házasodunk. Amiért ettől mégis óvakodnunk kell az, hogy genetikailag nem biztonságos. Továbbá a legtöbb országban szigorú törvények tiltják a közeli rokonok közti házasságot. A Biblia arra utasít, hogy tiszteljük annak az országnak a törvényeit, amelyikben élünk (Róma 13:1-6). A legtöbb törvény elismeri, hogy a második unokatestvérek genetikailag kellően különböznek egymástól ahhoz, hogy összeházasodjanak. Ha egy pár rokoni viszonyban áll, és házasságban gondolkodik, imádkozzon tiszta szívvel az Úrhoz, hogy adjon bölcsességet, hogy tudják megítélni, mi az Ő akarata (Jakab 1:5). A párnak nyilván a családtagjaikkal is meg kell beszélniük a kérdést.

EnglishVissza a magyar oldalra

Helytelen dolog-e intim kapcsolatot létrehozni közeli rokonnal?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries