settings icon
share icon
Kérdés

Mi a kálvinizmus és biblikus-e? Mi a kálvinizmus öt pontja?

Válasz


A kálvinizmus öt tételét a TULIP mozaikszóval lehet összefoglalni. T – teljes romlottság (total depravity), U – feltétel nélküli kiválasztás (unconditional election), L – korlátozott engesztelés (limited atonement), I – ellenállhatatlan kegyelem (irresistible grace) és P – szentek állhatatossága (perseverance of the saints). Az alábbiakban találjuk a pontok meghatározását és azokat az igehelyeket, amelyekkel a kálvinisták a nézeteiket alátámasztják:

Teljes romlottság – Ádám bukása az egész emberi fajra kihatott, így az egész emberiség bűneiben és vétkeiben halott. Az ember képtelen önmagát megváltania (1Mózes 6:5, Jeremiás 17:9, Róma 3:10-18).

Feltétel nélküli kiválasztás – mivel az ember bűneiben halott, képtelen magától Istenhez közelednie, ezért az örökkévaló múltban Isten kiválasztott bizonyos embereket az üdvösségre. A kiválasztás és a predestináció feltétel nélküli; nem az ember reakcióján alapulnak (Róma 8:29-30, 9:11; Efezus 1:4-6, 11-12), mivel az ember se nem képes, se nem akar közeledni Istenhez.

Korlátozott engesztelés – mivel Isten elrendelte, hogy a feltétel nélküli kiválasztás eredményeként némelyek üdvözüljenek, úgy rendelte, hogy Krisztus csak a választottakért haljon meg. Mindazok, akiket Isten kiválasztott, és akikért Krisztus meghalt, üdvözülnek (Máté 1:21, János 10:11, 17:9; Róma 8:32; Efezus 5:25).

Ellenállhatatlan kegyelem – azokat, akiket Isten kiválasztott, ellenállhatatlan kegyelemmel vonzza magához. Isten elvégzi az emberben, hogy akarjon hozzá menni. Amikor Isten hívja, az ember válaszol (János 6:37, 44; 10:16).

A szentek állhatatossága – azok, akiket Isten kiválasztott és magához vonzott a Szentlélek által, megmaradnak a hitben. Azok közül, akiket Isten kiválasztott, senki sem fog elveszni, mindnyájan örök biztonságban vannak (János 10:27-29, Róma 8:29-30, Efezus 1:3-14).

Noha ezek a tanok bibliai alapokra épülnek, sokan mindet vagy egy részüket elutasítják. Az ún. négy pontos kálvinisták elfogadják a teljes romlottság, feltétel nélküli kiválasztás, ellenállhatatlan kegyelem és a szentek állhatatosságának bibliai tanát. Az ember minden bizonnyal bűnös és képtelen önmagától hinni Istenben. Isten pusztán a maga jótetszése alapján választott ki embereket, nem a kiválasztottak érdemei alapján. Mindazok, akiket Isten kiválasztott, hitre jutnak. Mindazok, akik valóban újjászülettek, megmaradnak a hitben. Ami azonban a korlátozott engesztelést illeti, a négy pontos kálvinisták úgy vélik, hogy az engesztelés mértéke korlátlan, és azzal érvelnek, hogy Jézus az egész világ bűnéért meghalt, nemcsak a választottak bűnéért. „mert ő engesztelő áldozat a mi bűneinkért; de nemcsak a mienkért, hanem az egész világ bűnéért is" (1János 2:2). Íme néhány további igevers, amely a korlátozott engesztelés ellen szól: János 1:29, 3:16; 1Timóteus 2:6, 2Péter 2:1.

Az öt pontos kálvinisták azonban kifogásolják a négy pontos kálvinizmust. Először is azzal érvelnek, hogy ha a teljes romlottság tana igaz, akkor a korlátlan engesztelés semmiképp sem lehet igaz, hiszen, ha Jézus minden ember bűnéért meghalt, akkor a halála az alapján érvényes az adott emberre, hogy az illető elfogadja-e Krisztust vagy nem. De mint láttuk a teljes romlottság fenti meghatározásában, az ember a természetes állapotában teljesen képtelen Istent választani, de nem is akarja. Továbbá, ha a korlátlan engesztelés igaz, akkor a pokol tele van olyan emberekkel, akikért Krisztus meghalt. Hiába ontotta értük a vérét. Ez az öt pontos kálvinisták számára elképzelhetetlen. Megjegyzés: ez a cikk csak egy rövid áttekintése a kálvinizmus öt pontjának. Egy átfogóbb ismertetőért olvasd el a következő cikkeket: Teljes romlottság, Feltétel nélküli kiválasztás, Korlátozott engesztelés, Ellenállhatatlan kegyelem és A szentek állhatatossága.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a kálvinizmus és biblikus-e? Mi a kálvinizmus öt pontja?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries